Goethe-Institut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo
Goethe-Institutin päämaja Münchenissä

Goethe-Institut e.V. on Saksan liittotasavallan kulttuuri-instituutti, joka toimii maailmanlaajuisesti. Se perustettiin vuonna 1951.[1] Instituutti on nimetty Johann Wolfgang von Goethen mukaan.

Goethe-Institut haluaa herättää kiinnostusta saksan kieleen ja tukea sen opiskelua. Se tekee myös kansainvälistä kulttuuriyhteistyötä. Instituutti välittää monipuolista ja ajankohtaista tietoa saksalaisesta kulttuurista, yhteiskunnasta ja poliittisesta elämästä. Goethe-Institutin kulttuuri- ja koulutusohjelmat tuottavat kulttuurien välistä vuoropuhelua ja osallistavia elämyksiä. Ne edistävät kansalaisyhteiskunnan rakentumista ja maailmanlaajuista liikkuvuutta.

Goethe-Institutit ja Goethe-keskukset, kulttuuriyhdistykset, lukusalit, tutkintopaikat ja kielikeskukset ovat jo yli 60 vuoden ajan olleet monen ihmisen ensikontakti Saksaan. Monivuotinen kumppanuus johtavien tahojen kanssa yli 90 maassa on lujittanut luottamusta Saksaan. Goethe-Institut haluaa tehdä yhteistyötä niiden kanssa, jotka toimivat aktiivisesti Saksan ja saksalaisen kulttuurin parissa. Se vastaa itse omasta toiminnastaan ja on puoluepoliittisesti riippumaton. 

Goethe-Institut Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goethe-Institut Helsingin Kampissa on esteetön ja avoin kaikille. Kirjastoa voi käyttää maksutta niin verkossa kuin paikan päällä.

Kursseilla voivat kaikenikäiset opiskella saksaa kaikilla tasoilla ja suorittaa kielikokeita. Goethe-Institut tarjoaa lisäksi saksanopettajille opetusmateriaalia ja jatkokoulutusta.

Goethe-Institut välittää saksalaista kulttuuria eri maissa ja haluaa antaa sijaa vuorovaikutukselle. Goethe-Institutin projektit tuovat yhteen taiteellisia, tieteellisiä, sosiaalisia ja arkipäiväisiä käytäntöjä ja ajatuksia, jotka kuvastavat kulttuurien rinnakkaiseloa yhteiskunnissamme.

Tapahtumien suunnittelussa ja raportoinnissa Goethe-Institut haluaa tehdä näkyviksi aliedustettuja tiedon muotoja, kyseenalaistaa vallitsevia rakenteita ja ottaa huomioon erilaisia näkökantoja.

Goethe-Institut Finnland on osa verkostoa Helsinki Art Institutions for Equality.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goethe-instituutti perustettiin parantamaan Saksan mainetta 18.7.2011. Yle Uutiset. Viitattu 4.11.2013.
  2. Goethe-Institut Finnland Helsinki Art Institutions for Equality. Viitattu 10.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.