God Rest You Merry, Gentlemen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyte

God Rest You Merry, Gentlemen

Laulettu versio, esittäjinä The Carol Singers, äänitys vuodelta 1917. Kesto 3 min 56 s.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

God Rest You Merry, Gentlemen on vanha englantilainen joululaulu. Nimen kirjoitusasu vaihtelee ja laulu tunnetaan myös nimillä God Rest Ye Merry, Gentlemen ja Tidings of Comfort and Joy.

Laulun sanojen arvellaan olevan jo 1500-luvulta, mutta ensimmäiset painetut versiot löytyvät vasta 1700-luvulta. Sanoitus sisältää monia englannin kielestä sittemmin pois jääneitä ilmaisuja. Laulun säveltä pidetään vanhana englantilaisena kansansävelmänä, ja sen alkuperästä on erilaisia teorioita. Varhaisin tunnettu painettu versio, joka yhdistää sävelen tähän lauluun, sisältyy William Honen vuonna 1820 julkaisemaan poliittiseen satiiriin A Political Christmas Carol. Laululle on olemassa myös vaihtoehtoinen, cornwallilaiseen kansansävelmään perustuva melodia. ”God Rest You Merry, Gentlemen” mainitaan Charles Dickensin novellissa Joulutarina (A Christmas Carol, 1843), jonka alkukielellä joululaulua tarkoittava nimi viittaa ilmeisesti juuri tähän lauluun.[1]

Liisa Tenkku on suomentanut laulun sanat nimellä ”Vanha joululaulu”[2] ja K. V. Valve nimellä ”Ah, iloitkaatte ystävät”[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. God Rest You Merry, Gentlemen - Notes (englanniksi) The Hymns and Carols of Christmas. Viitattu 21.11.2015.
  2. Vanha joululaulu Fono.fi-äänitetietokietokanta. Viitattu 21.11.2015.
  3. Ah, iloitkaatte ystävät Fono.fi-äänitetietokietokanta. Viitattu 15.2.2019.