Pehmosimppu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Gnathanacanthidae)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pehmosimppu
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Pehmosimput
Gnathanacanthidae
Gill, 1893
Suku: Gnathanacanthus
Bleeker, 1855
Laji: goetzeei
Kaksiosainen nimi

Gnathanacanthus goetzeei
Bleeker, 1855

Katso myös

  Pehmosimppu Wikispeciesissä
  Pehmosimppu Commonsissa

Pehmosimppu (Gnathanacanthus goetzeei) on simppukaloihin kuuluva kalalaji, jota tavataan Australian etelärannikolta. Se on ainoa laji pehmosimppujen (Gnathanacanthidae) heimossa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmillaan pehmosimppu voi kasvaa 30–46 cm:n pituiseksi. Ruumiinrakenteeltaan se on litteä ja suuripäinen. Piikikkäitä ja suurikokoisia selkäeviä kalalla on 2 ja niiden ruodot ovat yhteydessä myrkkyrauhaseen ja kalan pisto on kivulias ihmisellekin. Rinta-, vatsa-, perä- ja pyrstöevät ovat kookkaat. Pehmosimppu on suomuton ja sen iho on pehmeä. Väriltään aikuiset pehmosimput ovat laikukkaan punaisia, oranseeja tai ruskeita. Nuoret yksilöt ovat läpikuultavia punaisin täplin ja juovin.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pehmosimppuja tavataan lämpimistä vesistä Australian lounais- ja eteläosista. Se elää kivikkoisilla riutoilla ja kelppikasvustoissa tyypillisesti aina 55 metrin syvyyteen asti. Lajin ravintoa ovat äyriöiset ja pienet kalat.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 326. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.05.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Gnathanacanthidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.5.2013. (englanniksi)
  3. a b Gnathanacanthus goetzeei (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.5.2013. (englanniksi)
  4. a b Red Velvetfish, Gnathanacanthus goetzeei Bleeker 1855 Fishes of Australia. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 18.05.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.