Gloucesterin tuomiokirkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katedraalin länsisiipi

Gloucesterin tuomiokirkko eli Pyhän Pietarin sekä Pyhän ja Jakamattoman Kolminaisuuden tuomiokirkko (the Cathedral Church of St Peter and the Holy and Indivisible Trinity), on pääosin vuosina 1089–1499 rakennettu kirkkorakennus Gloucesterissa, Lounais-Englannissa. Alkuaan luostarikirkkona toiminut rakennus on 130 metriä pitkä ja 44 metriä leveä ja sen neljällä fiaalilla (pienoistornilla) varustettu keskitorni kohoaa maamerkiksi 69 metrin korkeuteen. Satojen vuosien ajan täydennetyssä ja muokatussa rakennuksessa voi nähdä kaikki Englannin keskiaikaiset rakennustyylit ja se on ainutlaatuisen huomattava nähtävyys maan romaanisesta ja goottilaisesta arkkitehtuurista.

Kirkon keski- ja sivulaivat, kuorin alapuolinen krypta ja kapitulisali edustavat anglo-normaanilaiseksi (Norman) kutsuttua romaanista tyyliä, keskilaivan holvit ovat varhaisgotiikkaa (Early English style), eteläinen poikkilaiva ja Edvard II:n muistomerkki ovat täysgotiikkaa (Decorated style) kun taas kuorin ikkunaruususto, luostarin ristikäytävät ja etelänpuoleinen sisäänkäynti ovat hienoja ja varhaisimpia esimerkkejä englantilaisesta myöhäisgotiikasta (Perpendicular style).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard II haudattiin kirkkoon vuonna 1327. Gloucesterin hiippakunta perustettiin vuonna 1541. Vuosina 1873–1890 ja 1897 Sir George Gilbert Scott korjasi katedraalia merkittävästi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gloucesterin tuomiokirkko.

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.