Gloucesterin tuomiokirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gloucesterin tuomiokirkko
Cathedral Church of St Peter and the Holy and Indivisible Trinity
Katedraalin länsisiipi
Katedraalin länsisiipi
Sijainti Gloucester
Koordinaatit 51°52′3″N, 2°14′48″W
Kirkkokunta Englannin kirkko
Rakentamisvuosi 1089–1499
Tyylisuunta romaaninen tyyli
gotiikka
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Gloucesterin tuomiokirkko eli Pyhän Pietarin sekä Pyhän ja Jakamattoman Kolminaisuuden tuomiokirkko (the Cathedral Church of St Peter and the Holy and Indivisible Trinity), on pääosin vuosina 1089–1499 rakennettu kirkkorakennus Gloucesterissa Lounais-Englannissa.[1] Alkuaan luostarikirkkona toiminut rakennus on 130 metriä pitkä ja 44 metriä leveä ja sen neljällä fiaalilla (pienoistornilla) varustettu keskitorni kohoaa maamerkiksi 69 metrin korkeuteen. Satojen vuosien ajan täydennetyssä ja muokatussa rakennuksessa voi nähdä kaikki Englannin keskiaikaiset rakennustyylit ja se on ainutlaatuisen huomattava nähtävyys maan romaanisesta ja goottilaisesta arkkitehtuurista.

Kirkon keski- ja sivulaivat, kuorin alapuolinen krypta ja kapitulisali edustavat anglo-normanniseksi (Norman) kutsuttualähde? romaanista tyyliä, keskilaivan holvit ovat varhaisgotiikkaa (Early English style), eteläinen poikkilaiva ja Edvard II:n muistomerkki ovat täysgotiikkaa (Decorated style) kun taas kuorin ikkunaruususto, luostarin ristikäytävät ja etelänpuoleinen sisäänkäynti ovat hienoja ja varhaisimpia esimerkkejä englantilaisesta myöhäisgotiikasta, ns. perpendikulaarityylistä.lähde?

Henrik III kruunattiin kirkossa vuonna 1216. Edvard II haudattiin sinne vuonna 1327.[1] Gloucesterin hiippakunta perustettiin vuonna 1541, jolloin kirkko sai katedraalin aseman. Sir George Gilbert Scott suunnitteli katedraaliin monia korjauksia, joista osa toteutettiin hänen 1878 tapahtuneen kuolemansa jälkeen.[2]

Uskontoa jo 1300 vuotta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anglosaksinen prinssi Osric perusti paikalla uskonnollisen keskuksen jo 678-9 jkr. Normannivalloituksen aikaan vuonna 1066 luostari ei ollut vielä loistossaan. Vasta vuonna 1072 kuningas Vilhelm Valloittaja (William I) nimitti munkki Abbottin, joka rakensi luostarin siihen pisteeseen, että voitiin puhua luostarikirkosta. Luostari oli varhaisessa vaiheessa 1000-luvulla benediktiiniluostari.

Vuonna 1216 Henry III, joka nousi valtaistuimelle yhdeksänvuotiaana ja kruunattiin tässä kirkossa. Suurimmat rakennustyöt tehtiin 1300-luvulla Kirkon tärkeimpiä merkkikohtia oli vuosi 1327, jolloin haudattiin Berkeleyn linnassa kuollut kuningas Edward II. Kuninkaalle rakennettiin pyhäkkö ja muistomerkki . 1500-luvulla rakennustyöt jatkuivat länsipään kunnostamisella ja nykyisen kellotornin rakentamisella. [3]

Arkkitehtuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki keskiaikaisen kirkon arkkitehtuurin ajanjaksot ovat näkyvissä Gloucesterin katedraalissa, sen kaksi päärakennusvaihetta eli romaaninen ja kohtisuora arkkutehtuuri.

Lasimaalaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Gloucester Cathedral

Gloucesterin katedraalin ikkunat sisältävät lasimaalauksia aina 1400-luvulta 1900-luvulle saakka. Neitsyt Marian elämää kuvaavat lasimaalaukset on tehty voimakkailla värieillä, ja korkealaatuiset lasimaalaukset ovat tunnustettu yhdeksi hienoimmiksi Englannissa. Myös Tudor -aikaisia heraldisia lasiteoksia löytyy luostarista.

Gloucesterin katedraalin suuressa itäikkunassa, korkean alttarin takana on hallitseva ja sitä kutsutaan katedraalin sydämeksi. Alttarin lasimaalaus on tenniskentän kokoinen ja asenennettu 1350-luvun alussa. Se on englantilaisen keskiaikaisen lasiteosten suurimpia maamerkkejä.[4]

  1. a b Gloucester Cathedral World Heritage bid 'a marathon' BBC. 2014. Viitattu 7.11.2018.
  2. Gloucester: The cathedral and close (A History of the County of Gloucester: Volume 4, the City of Gloucester. Originally published by Victoria County History, London, 1988.) Bristih history online. Viitattu 7.11.2018.
  3. Gloucester Cathedral | Cathedral History gloucestercathedral.org.uk. Arkistoitu 28.9.2021.
  4. Gloucester Cathedral | Architecture gloucestercathedral.org.uk. Arkistoitu 12.2.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.