Gloucesterin tuomiokirkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gloucesterin tuomiokirkko
Cathedral Church of St Peter and the Holy and Indivisible Trinity
Katedraalin länsisiipi
Katedraalin länsisiipi
Sijainti Gloucester
Koordinaatit 51°52′3″N, 2°14′48″W
Kirkkokunta Englannin kirkko
Rakentamisvuosi 1089–1499
Tyylisuunta romaaninen tyyli
gotiikka
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Gloucesterin tuomiokirkko eli Pyhän Pietarin sekä Pyhän ja Jakamattoman Kolminaisuuden tuomiokirkko (the Cathedral Church of St Peter and the Holy and Indivisible Trinity), on pääosin vuosina 1089–1499 rakennettu kirkkorakennus Gloucesterissa, Lounais-Englannissa.[1] Alkuaan luostarikirkkona toiminut rakennus on 130 metriä pitkä ja 44 metriä leveä ja sen neljällä fiaalilla (pienoistornilla) varustettu keskitorni kohoaa maamerkiksi 69 metrin korkeuteen. Satojen vuosien ajan täydennetyssä ja muokatussa rakennuksessa voi nähdä kaikki Englannin keskiaikaiset rakennustyylit ja se on ainutlaatuisen huomattava nähtävyys maan romaanisesta ja goottilaisesta arkkitehtuurista.

Kirkon keski- ja sivulaivat, kuorin alapuolinen krypta ja kapitulisali edustavat anglo-normaanilaiseksi (Norman) kutsuttua romaanista tyyliä, keskilaivan holvit ovat varhaisgotiikkaa (Early English style), eteläinen poikkilaiva ja Edvard II:n muistomerkki ovat täysgotiikkaa (Decorated style) kun taas kuorin ikkunaruususto, luostarin ristikäytävät ja etelänpuoleinen sisäänkäynti ovat hienoja ja varhaisimpia esimerkkejä englantilaisesta myöhäisgotiikasta (Perpendicular style).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrik III kruunattiin kirkossa vuonna 1216. Edvard II haudattiin sinne vuonna 1327.[1] Gloucesterin hiippakunta perustettiin vuonna 1541, jolloin kirkko sai katedraalin aseman. Sir George Gilbert Scott suunnitteli katedraaliin monia korjauksia, joista osa toteutettiin hänen 1878 tapahtuneen kuolemansa jälkeen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gloucester Cathedral World Heritage bid 'a marathon' BBC. 2014. Viitattu 7.11.2018.
  2. Gloucester: The cathedral and close (A History of the County of Gloucester: Volume 4, the City of Gloucester. Originally published by Victoria County History, London, 1988.) Bristih history online. Viitattu 7.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.