Glims

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talomuseo Glims
Glimsin talomuseon alueelle tultaessa
Glimsin talomuseon alueelle tultaessa
Perustettu 1958[1]
Sijainti Espoo
Koordinaatit 60°13′15.1098″N, 24°40′56.4636″E
Ylläpitäjä Espoon kaupunki
Kotisivut [1]
Glims pellon laidassa.

Glims eli Talomuseo Glims on osa Espoon kaupunginmuseota. Glims sijaitsee keskellä Espoota, lähellä Jorvin sairaalaa ja lähellä entistä Helsinki-Turku valtatietä eli niin sanottua Kuninkaantietä. Glims sijaitsee Karvasmäen kylässä, jonka tilat ovat muodostuneet jo keskiajalla. Talomuseon alueella on kaikkiaan 11 alkuperäisillä paikoillaan olevaa rakennusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen nimeltä tunnettu isäntä Glimsissä oli Peder Nilsson, josta on tieto vuodelta 1540. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta peräisin olevat aitta ja tuparakennus. Glims on ollut toimiva maatila vielä 1900-luvun alussa. Glimsissä on ollut kestikievari ainakin kolmeen otteeseen 1700- ja 1800-luvuilla. Museona Glims on ollut vuodesta 1958. Talomuseo Glimsissä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia, kuten työnäytöksiä ja opastuksia. Päärakennuksessa on myös museopuoti ja alapihalla kahvila.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glimsin kaksi asuinrakennusta ja luhtiaitta muodostavat oman yhtenäisen pihapiirinsä. Tuparakennuksessa voi tutustua 1800-luvun lopun asumiseen. Rakennuksessa on myös kestikievarihuone.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon kaupunginmuseo: Glims talomuseo: Elämyksiä eilisestä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Espoon kaupunginmuseo, Talomuseo Glims. URL: http://www.espoonkaupunginmuseo.fi/fi-FI/Talomuseo_Glims (Viitattu 5 elokuuta 2013).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Glims.