Julius Caesar (ooppera)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Giulio Cesare)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Leon-Gerome, Kleopatra ja Caesar, 1866.

Julius Caesar (ital. Giulio Cesare in Egitto, HWV 17) on viides Georg Friedrich Händelin Lontoon Royal Academy of Musicille säveltämä opera seria. Sen ensiesitys pidettiin 20. helmikuuta 1724. Ensiesityksen solistit olivat aikakauden tunnetuimpien laulajien joukossa: Caesarin roolin esitti kastraattilaulaja Senesino ja Kleopatran roolin kuuluisa prima donna Francesca Cuzzoni. Teos on yksi Händelin parhaista ja kuuluisimmista oopperoista.

Nicola Francesco Haym kirjoitti sen libreton, joka oli aikakauden suositun kansantarinan sovitus. Toisin kuin William Shakespearen noin 100 vuotta aikaisempi näytelmä, tarina on yksinkertainen sankaritarina, jossa Caesar pelastaa prinsessa Kleopatran tämän veljen Ptolemaioksen kynsistä. Teos noudattelee aikakauden opera serian konventioita musiikillisesti, mutta poikkeaa niistä aiheensa vuoksi. Historiallisen rakkaustarinan kuvaaminen eroaa aikakauden opera serioiden perinteisesti antiikin mytologisista aiheista.

Ooppera saavutti ensiesityksellään suuren suosion ja sitä esitettiin Lontoossa uudelleen vuosina 1725, 1730 ja 1732. Oopperaa esitettiin myös Englannin ulkopuolella, muun muassa Hampurissa ja Braunschweigissa vuonna 1725.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]