Giovanni Domenico Tiepolo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fresko Villa Valmaranassa Vicenzassa

Giovanni Domenico Tiepolo (30. elokuuta 1727 Venetsia3. maaliskuuta 1804 Venetsia) oli venetsialainen rokokootaidemaalari. Hän oli Giovanni Battista Tiepolon poika.

Domenico opiskeli isänsä johdolla ja oli jo 13-vuotiaana tämän tärkein avustaja. 20-vuotiaana hän teki jo myös omia töitä. Isänsä apuna Domenico oli tekemässä Würzburgin linnan, Vicenzassa Villa Valmaranan ja Madridissa Kaarle III:n palatsin freskoja.

Domenicon oma maalaustyyli kehittyi isän kuoltua vuonna 1770. Hänen maalauksensa alkoivat ottaa realistisempia muotoja, vaikka isän koristeellinen vaikutus säilyi. Domenico maalasi myös enemmän maallisia hahmoja, kun hänen isänsä oli tunnettu uskonnollisista ja mytologisista aiheistaan. Hän mm. maalasi 104 piirrosta "punchinella" hahmosta (eräänlainen klovni).

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamia Domenico Tiepolon teoksia on Suomessa Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa.[1]

Yksi näistä on nimeltään Kreikkalaiset tunkeutuvat Troijaan[2]. Sen taidemuseo hankki vuonna 1996 tuntemattoman tekijän teoksena vain 10 000 markan hintaan (nykyrahassa vajaat 2 400 euroa).[2][3] Teoksen todellinen arvo paljastui vasta myöhemmin.[2] Kyseessä olikin Dominico Tiepolon Troijan hevonen -sarjan puuttuva kolmas osa, joka oli ollut kadoksissa vuosikymmeniä.[2] Teossarjan kaikki osat olivat yhdessä viimeksi 1800-luvun alussa Pietarissa.[2] Sinebrychoffin nykyään omistama osa oli ollut esillä vuonna 1938 Chicagossa, ja sen jälkeen teos oli joutunut kadoksiin.[2] Nykyisin tiedetään, että Toisen maailmansodan aikana teos oli kulkeutunut maasta toiseen ja oli ollut jonkin aikaa muun muassa Venäjällä.[2] Kun eräs suomalainen henkilö sitten osti saman teoksen Berliinistä vuonna 1948, kukaan ei enää tiennyt, kenen maalaamasta taulusta oli kyse.[2] Teoksen rahallinen arvo nykyään lienee satakertainen verrattuna summaan, jonka museo siitä maksoi.[3] Kolmiosaisen teossarjan muut osat kuuluvat National Galleryn kokoelmiin.[3] Sarjan kaikki kolme osaa saatettiin yhteen ensimmäistä kertaa noin 200 vuoteen Sinebrychoffin taidemuseossa vuonna 2020.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Giovanni Domenico Tiepolo.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.