Gingham

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keittiöruudutettu leivinliina.
Hyvin monenlaisia ruutupaitakankaita kutsutaan ginghamiksi.

Gingham tai ginggang on palttinasidoksista puuvillakangasta, joka on kudottu valkoisella ja värillisellä langalla erilaisiksi ruutu- ja raitakuvioiksi. Tyypillinen gingham-kuvio on arkikäyttöön tarkoitetuissa pöytäliinoissa suosittu keittiöruutu eli vichy-ruutu.[1] Ohuempia gingham-kankaita käytetään muun muassa miesten kauluspaitoihin, paksumpia naisten leninkeihin, keittiötekstiileihin ja esiliinoihin. Kuosit vaihtelevat yksinkertaisesta vichy-ruudusta skottiruutuja muistuttaviin monimutkaisempiin ruutukuvioihin.

Suomessa gingham-kankaita käytettiin 1900-luvun puolivälissä yleisesti eri ammattialojen naisten, kuten karjakkojen, sairaanhoitajien ja keittiötyöntekijöiden työasuissa. Miehille kuvio on tuttu varusmiespunkan päiväpeitteestä. Hyvin pieniruutuista gingham-kangasta jopa kutsuttiin kauppanimellä sairaanhoitajatarkangas.[2]

Englanninkielinen nimi gingham tulee ehkä malaijinkielisestä adjektiivista genggang, joka tarkoittaa raidallista. Gingham-kankaat olivatkin aluksi useimmiten raidallisia, mutta kankaankudonnan teollistuessa 1800-luvun Englannissa kankaista alettiin tehdä yhä useammin ruudullisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Marianne Hornberger, Roland Kilgus, Dieter Menzer, Werner Ring, suom. Pirjo Luoto ja Irma Boncamper: Ammattina vaate, s. 128. Alkuteos Fachwissen Bekleidung. WSOY, 2002. ISBN 951-0-26522-5.
  2. Lublin, J. ja Willny, H.: Kauppatavarat: Pukimet ja kudonnaiset, s. 137–138. Helsinki: Tammi, 1948.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gingham