Giengen an der Brenz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giengen an der Brenz
Giengen an der Brenz.jpg
vaakuna
vaakuna

Giengen an der Brenz

Koordinaatit: 48°37′N, 10°15′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Piirikunta Heidenheim
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 44,1 km²
Korkeus 464 m
Väkiluku (2018) 19 666[1]
 – Väestötiheys 446 as./km²
Postinumero 89537, 89522
Suuntanumero(t) 07322

Giengen an der Brenzin sijainti Heidenheimin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Baden-Württembergin osavaltiossa.

Giengen an der Brenz on kaupunki Heidenheimin piirikunnassa Baden-Württembergin osavaltiossa Etelä-Saksassa. Eräs muinaisista Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreiteistä kulkee Giengenin kautta. Giengen on myös entinen valtakunnankaupunki ja osa historiallista Svaabiaa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giengen an der Brenz sijaitsee Schwabenin Juran koillisosassa noin 450 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupungin halki kohti kaakkoa virtaa 52-kilometrinen Brenz, joka on Tonavan sivujoki. Piirikunnan pääkaupunki Heidenheim an der Brenz sijaitsee välittömästi Giengenin luoteispuolella. Giengenin etäisyys Ulmista on noin 30 kilometriä koilliseen, Stuttgartista noin 80 kilometriä itäkaakkoon ja Münchenistä noin 110 kilometriä luoteeseen.[2] Giengen on Baden-Württembergin itäisimpiä kaupunkeja ja se rajoittuu idässä Baijeriin.

Giengenin kantakaupunki sijaitsee kaupungin keskiosassa. Kaupunkiin kuuluu neljä osa-aluetta, jotka olivat aiemmin itsenäisiä maalaiskuntia: Burgberg ja Hürben sijaitsevat kantakaupungin eteläpuolella, Hohenmemmingen sijaitsee kantakaupungin itäpuolella ja Sachsenhausen kaakossa.

Yli puolet Giengenin pinta-alasta on maatalouskäytössä. Metsäalaa on noin viidesosa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marktstraße

Alemannit rakensivat 500-luvulla Altengiengenin alueelle asutuksen ja toivat mukanaan kristinuskon. Ensimmäinen kirjallinen merkintä Giengenistä on vuodelta 1078 muodossa Giengin. Paikkakunta kasvoi linnoituksen ympärille ja siihen viitataan jo 1200-luvulla kaupunkina. Giengen liittyi Svaabian kaupunkiliittoon (Schwäbischer Städtebund) ja eli kukoistuskauttaan 1500-luvulla yhtenä Pyhän saksalais-roomalainen keisarikunnan valtakunnankaupungeista. Giengen oli yksi pienimmistä, mutta myös vauraimmista valtakunnankaupungeista, joka rikastui hyvän sijaintinsa, erikoistuneen käsityöläisyytensä ja hedelmällisen maaperänsä ansiosta. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana syyskuussa 1634 Giengen paloi lähes maan tasalle, eikä toipunut enää entiselleen ripeästä jälleenrakentamisesta huolimatta.[3]

Giengenistä tehtiin osa Württembergin herttuakuntaa 1802. Taloudellisesti alavireistä 1800-luvun alkupuoliskoa seurasi vuosisadan jälkipuoliskon teollinen nousukausi, johon kuului olennaisesti Margarete Steiffin 1880 perustama lelutehdas. Giengenistä ei kuitenkaan kehkeytynyt "yhden asian kaupunkia", vaan sen hyvinvoinnin perustana oli monipuolinen elinkeinorakenne. Toisen maailmansodan jälkeen Giengen kuului Yhdysvaltain miehitysvyöhykkeeseen ja vuodesta 1952 vastaperustettuun Baden-Württembergin osavaltioon. Kaupungin väkiluku kasvoi aivan sodan jälkeen pakolaisten myötä, ja sittemmin ulkomaisen siirtotyövoiman vauhdittamana.[3] Vuoden 1972 kuntaliitosten jälkeen Giengenin väkiluku kohosi yli 18 000:n.

Burgbergin linnoitus mainitaan ensi kerran 1209, Hohenmemmingen 1250, Hürben 1171 ja Sachsenhausen 1143.

Giengenin vanhankaupungin maamerkki on evankelinen kaupunginkirkko, Evangelische Stadtkirche. Keskiaikaisessa kirkossa yhdistyvät useat tyylisuunnat romaanisesta jugendiin. Hürbenissä on 1100-luvulla rakennetun Burg Kaltenburgin rauniot. Modernia arkkitehtuuria edustaa muun muassa Steiff-Fabrikhalle, joka on tehdashalli vuodelta 1903. Lasiseinäinen rakennus tunnetaan myös nimellä "Jungfrauenaquarium" eli "neitsytakvaario", sillä tehtaan työntekijät olivat aikoinaan suurelta osin naimattomia naisia.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giengenin suurin työnantaja on kodinkoneita valmistava BSH Hausgeräte. Suuria toimijoita ovat myös lelutehdas Steiff ja paloautoja valmistava Ziegler. Giengenin keskusta on kasvanut lähes yhteen läntisen naapurikaupungin Herbrechtingenin kanssa. Kaupungeilla on yhteinen teollisuusalue Industriepark A 7, joka on saanut nimensä keskustojen välistä kulkevan moottoritie BAB 7:n mukaan.

BAB 7 ja Bundesstraße 19 risteävät Giengenissä. Kaupunki sijaitsee 72-kilometrisen Brenzin rautatien varrella. Rataosuus yhdistää Aalenin ja Ulmin. Giengenin asema sijaitsee 33,7 kilometriä Aalenin päärautatieasemalta ja 38,8 kilometriä Ulmin päärautatieasemalta. Giengenissä pysähtyvät paikallisjunat.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerung, Gebiet und Bevölkerungsdichte Statistik-bw.de. Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 4.6.2020.
  2. Entfernung von Giengen an der Brenz, Baden-Württemberg, Deutschland nach_ Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 25.5.2020.
  3. a b Stadtgeschichte Giengen.de. Große Kreisstadt Giengen an der Brenz. Viitattu 25.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Giengen an der Brenz.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Giengen an der Brenz