Gibson Girl

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Gibson girl)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibson Girl

Gibson Girl viittaa Charles Dana Gibsonin 1890–1910-luvuilla julkaistujen piirrosten naisiin. Gibson Girlilla oli vaikutusta niin ajan naisten kuin miestenkin muotiin: naisten muoti matki Gibson Girlia ja miesten muoti hänen seurassaan piiroksissa olevaa Gibson-miestä.[1] Gibson Girlia on myös kutsuttu ensimmäiseksi pin-upiksi. Kukaan todellinen henkilö ei ole Gibson Girlin taustalla, vaan kyse on fiktiivisestä hahmosta. 1890-luvulla Charles Dana Gibsonin mallina toimi kuitenkin hänen vaimonsa Irene Langhorne[1]. Taiteilija käytti mallinaan myös näyttelijä Evelyn Nesbitia. Näyttelijä Camille Clifford tunnettiin nimellä "The Gibson Girl" ulkoisten ominaisuuksiensa vuoksi, vaikka hän ei tiettävästi Gibsonin piirrosten mallina olekaan ollut.lähde?

Suuri, muhkea kampaus, pitkä kaula, pystyssä oleva pää, kurvikas mutta kapeavyötäröinen s-figuurinen vartalo ja raukea katse ovat Gibson Girlin tunnusmerkkejä. Gibson Girl on myös itsenäinen, itsevarma ja urheilullinen, modernin ajan "uusi nainen".[1] Charles Dana Gibson kuvaa piirroksissaan naiset usein humoristisesti miesten yläpuolelle, tilannetta johtamaan ja usein useammankin miehen ihailun kohteeksi. Gibson Girl on keskipisteenä piirroksissa, mutta hän ei kuitenkaan ole kevytkenkäisessä tai alistetussa roolissa.lähde?

Hahmo on ristiriitainen, sillä näennäisestä päätösvallastaan itsensä suhteen ja suoranaisesta ikonisesta ylemmyydestä huolimatta Gibson Girl ei voinut tehdä mitä tahansa. Charles Dana Gibson ei kuvannut häntä koskaan esimerkiksi feministisessä toiminnassa, vaikka monissa kuvissa hän onkin ainakin näennäisen hallitsevassa asemassa suhteessa miehiin. Gibson Girl olikin eräänlainen ajan uuden amerikkalaisen (nuoren) naisen kuva mutta samalla saavuttamaton täydellisyydessään.lähde?

Kun ensimmäinen maailmansota oli päättynyt, naisihanne muuttui ja muodikas vartalo suoristui. Gibson Girlkin menetti tämän myötä suosionsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Gibson Girl | Encyclopedia.com www.encyclopedia.com. Viitattu 12.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]