Giórgos Theofánous

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Giórgos Theofánous (kreik. Γιώργος Θεοφάνους, äännetään [ˈʝorɣos θeoˈfanus], kansainvälisesti usein George Theofanous, s. 9. tammikuuta 1968 Larnaka, Kypros) on kyproksenkreikkalainen säveltäjä ja tuottaja. Hän on myynyt enemmän kuin kaksi miljoonaa äänitystä ja kirjoittanut yli 500 kappaletta 1990- ja 2000-luvuilla. Artisteja, joille hän on kirjoittanut ja tuottanut kappaleita, ovat esimerkiksi Nána Moúschouri ja Giórgos Ntaláras. Hänen työnsä on saavuttanut yhdeksän Arion Awardsia, joka oli IFPI Greecen palkintogaala. Hän oli tuomarina kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella Kreikan The X Factorissa.

Theofánous opiskeli kitaran ja pianon soittoa sekä musiikin teoriaa Kreikan kansallisessa konservatoriossa. Hän jatkoi opintojaan Berklee College of Musicissa Bostonissa, USA:ssa pääaineenaan järjestely. Hän on saanut useita palkintoja lauluntekijänä/tuottajana sekä Kreikassa että Kyproksella.lähde? Vuonna 1990 hän asettui Ateenaan, Kreikkaan, jossa hän aloitti uransa kreikkalaisen musiikin tuotannossa. Huhtikuussa 1993 hän meni naimisiin kreikkalaisen laulajan Evrídikin kanssa, jonka kanssa hän on tehnyt laajasti yhteistyötä. Theofánous sävelsi ja sanoitti Evridikin esittämät, Kyprosta Eurovision laulukilpailussa edustaneet kappaleet Tairiázoume (Teriazoume) vuonna 1992 ja Eímai ánthropos ki egó vuonna 1994. Hän johti euroviisuorkesteria kaikkiaan neljä kertaa, edellä mainitun kahden vuoden lisäksi vuonna 1993 ja 1995. Theofánouksella ja Evrídikillä on yksi yhteinen poika, Ángelos, joka syntyi vuonna 1996. Pariskunta erosi vuonna 2000.[1]

Vuonna 1999 Theofánous perusti yhtyeen boy band ONE, josta tuli hyvin kuuluisa Kreikassa ja Kyproksella ja he ovat saavuttaneet myynnissä platinaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biography of Evridiki. Viitattu 6.9.2015.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Giorgos Theofanous