Ghoulien luola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ghoulien luola
The Grinning Ghoul
Weird Talesissa julkaistun novellin ensiaukeama.
Weird Talesissa julkaistun novellin ensiaukeama.
Alkuperäisteos
Kirjailija Robert Bloch
Kuvittaja Matt Fox
Kieli englanti
Genre kauhu, Cthulhu-tarusto
Julkaistu Weird Tales, kesäkuu 1936
Ulkoasu pulp-lehti
Sivumäärä 8
Suomennos
Suomentaja Matti Rosvall
Kustantaja Jalava
Julkaistu Outoja tarinoita 4, 1992
Ulkoasu taskukirja
Sivumäärä 12
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ghoulien luola on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija Robert Blochin novelli, joka julkaistiin pulp-lehti Weird Talesin kesäkuun 1936 numerossa. Se kertoo psykiatrista, jonka potilas näkee painajaisia ruumiita syövistä hirviöistä. Novelli sai Weird Talesin lukijoilta hyvän vastaanoton, mutta Bloch itse oli siihen myöhemmin tyytymätön.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Tarina voimallisesta kauhusta maanalisissa syövereissä hautakammion alla»
(Weird Talesissa julkaistun novellin johdate.[1])

Novellin kertoja on menestyvä ja tunnettu psykiatri. Muuan professori Alexnder Chaupin hakeutuu hänen hoitoonsa toistuvien painajaisten vuoksi. Chaupin näkee jatkuvasti unia Miséricorden hautausmaan alla elävistä ghūleista. Psykiatri päättää viedä Chaupinin hautausmaalle, jotta tämä voisi omin silmin havaita pelkonsa turhiksi.

Hautausmaalla Chaupin näyttää psykiatrille uniensa hautakammion, josta tosiaan löytyy salaovi ja maan syövereihin johtava portaikko. Portaikon alapäästä löytyy suuri luola, johon Chaupin jättää psykiatrin suunnaten itse syvemmälle todistusaineistoa etsimään. Chaupin ei palaa ja psykiatri alkaa huolestua. Silloin luolista kuuluu mielipuolinen kauhunhuuto, ja psykiatri lähtee kiipeämään portaita. Takaansa hän kuulee juoksuaskelia ja epäinhimillisiä korahduksia, ja kun hän kääntyy sulkemaan hautaholvin oven takanaan, näkee hän takaa-ajavien ghūlien lauman.

Kokemuksiensa järkyttämä psykiatri päätyy mielisairaalaan. Hän ei kestä kauhistuttavaa totuutta muttei uskalla tappaa itseään, koska pelkää joutuvansa polttamisen sijaan haudatuksi. Hän tietää, ettei pelkkä kuolema tarjoa pakotietä, sillä hautaholvin ovea sulkiessaan hän näki etumaisen takaa-ajajan olleen ghūliksi muuttunut Chaupin.

Kirjoittaminen ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Bloch aloitti vuonna 1933 kirjeenvaihdon kauhukirjailija H. P. Lovecraftin kanssa.[2] Lovecraftin kannustamana hän alkoi itsekin kirjoittaa weird fictionia,[3] ja vuosina 1935–1952 häneltä julkaistiin Weird Talesissa ja muissa pulp-lehdissä 85 novellia.[2] Varsinkin 1930-luvun tarinat olivat vahvan Lovecraft-vaikutteisia ja niissä oli usein viittauksia Cthulhu-tarustoon.[3] ”Ghoulien luola” ilmestyi pulp-lehti Weird Talesin kesäkuun 1936 numerossa.[4]

”Ghoulien luola” sai Weird Talesin lukijoilta kiitosta, ja lehden kirjepalstalla sitä kehuttiin Blochin siihen mennessä parhaaksi tekstiksi.[5] Bloch itse oli siihen myöhemmin tyytymätön ja kuvaili tarinaa ”teini-ikäisen amatöörin huonoon lähtökohtaan perustuvaksi huonosti toteutetuksi kokeiluksi”.[3] Novelli heijastaa Blochin epäluuloista suhtautumista psykiatreihin, joita hän piti nykyaikaisina šamaaneina. Kielteinen suhtautuminen näkyy myös esimerkiksi romaanissa Psyko II (1982).[6]

Novellissa mainittu kuvitteellinen salaopillinen kirja Cultes des Goules ja sen kirjoittaja kreivi d’Erlette[7] olivat jo aiemmin esiintyneet Blochin tarinassa ”The Suicide in the Study” (1935).[8] Kirjoittajan nimi on viittaus August Derlethiin, joka väitti periytyvänsä eurooppalaisesta aatelissuvusta. Myöhemmin kirjaa on usein virheellisesti luultu Derlethin keksinnöksi, mutta todellisuudessa se oli Blochin luomus.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Weird Tales, June 1936, 27. vsk, nro 6. Indianapolis, Ind.: Popular Fiction Publishing Company. Internet Archive. Viitattu 5.3.2023. (englanniksi)
  • Weird Tales, Sept. 1936, 28. vsk, nro 2. Indianapolis, Ind.: Popular Fiction Publishing Company. Internet Archive. Viitattu 5.3.2023. (englanniksi)
  • Bloch, Robert: Mysteries of the Worm. Early Tales of the Cthulhu Mythos by the Author of Psycho. Toim. Robert M. Price. Chaosium, 2009. ISBN 978-1-56882-176-4. Google-kirjat (viitattu 4.3.2023). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Weird Tales June 1936, s. 720.
  2. a b Carter, Lin: Demon-Dreaded Lore: Robert Bloch’s Contribution to the Cthulhu Mythos. Teoksessa Mysteries of the Worm (2009, s. 280–284).
  3. a b c Bloch 2009, s. 276–278.
  4. Weird Tales June 1936.
  5. Weird Tales Sept. 1936, s. 255.
  6. a b Bloch 2009, s. 39.
  7. Bloch 2009, s. 45.
  8. Bloch 2009, s. 10.