Ghede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ghede (myös Gede tai Guédé) tarkoittaa yhtäältä vanhaa haitilaista rakkauden, seksin ja hedelmällisyyden jumalaa sekä toisaalta kuolemaa ja hedelmällisyyttä edustavia esi-isien henkiä ("loa") haitilaisessa voodoossa.

Seksuaalisuuden henkenä Ghede on kursailematon ja rehentelevä nautiskelija, joka kuvataan hienostuneena ja tyylikkäänä.

Loa-hengistä tunnetuimpia on Paroni ("Baron"), jolla on kolme ilmentymää: Paroni Samedi ("Lauantai"), Paroni La Croix ("Risti") ja Paroni Cimetière ("Hautausmaa"). Paroni Samedi on ghede-henkien johtaja tai ghede-jumalan ilmentymä, joka johdattaa sielut manalaan ja jolla on valtaa zombeihin. Hänet kuvataan usein tyylikkäänä miehenä, jolla on valkoiset, kalloa muistuttavat kasvot, mustat vaatteet, valkoinen silinterihattu, tummat lasit, suussa savuke ja kädessä pitkä keppi.

Muita ghede-henkiä ovat muun muassa Ghede Nibo, hautojen vartija ja nuorena kuolleiden suojelija, sekä Ghede Ti Malis, kujeileva ja ruokaa varasteleva henki.

Ghede tavataan usein tienristeyksessä, symbolisesti elävien ja kuolleiden maailmojen kohtauspisteessä, missä ihmiset esittävät hänelle hedelmällisyyteen liittyviä kysymyksiä.

James Bond -elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla esiintyi Baron Samedi -niminen, mahdollisesti yliluonnollisia kykyjä omaava pääkonnan apuri, joka muistutti ulkoisesti paljon yllä kuvattua Paroni Samedia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Philip Wilkinson: Myytit ja legendat ensyklopedia, ss. 310–311. Readme.fi, 2010.