Gertsel Baazov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gertsel Baazov (georg. გერცელ ბააზოვი, 28. lokakuuta 1904 Oni12. syyskuuta 1938 Tbilisi) oli georgianjuutalainen runoilija ja näytelmäkirjailija, joka joutui Stalinin suurten puhdistusten uhriksi.

Hän syntyi Onissa, Georgiassa (joka kuului tuolloin Venäjän keisarikuntaan) maan johtavan sionistin Davit Baazovin perheeseen. 14-vuotiaana vuonna 1918 hän julkaisi ensimmäiset runonsa Ger-Bi-nimimerkillä. 1920-luvulla hän julkaisi järjestelmällisesti runoja, historiallisia kertomuksia ja journalistisia esseitä georgianjuutalaisissa lehdissä ja hänen vuoden 1924 Laulujen laulun georgiankielistä käännöstään ylistettiin. Vuonna 1925 hän perusti Tbilisissä toimineen georgianjuutalaisen "Kadima"-teatteriseurueen ja alkoi kirjoittaa georgianjuutalaisten elämää käsitteleviä näytelmiä. Vuonna 1927 hän valmistui Tbilisin valtionyliopiston lakitieteen tiedekunnasta ja toimi lyhyen aikaa lakimiehenä.

Dodo Abašidzen lavastus Kote Mardžanišvilin ohjaamaan näytelmään Mundžebi alaparakdnen vuonna 1932.

Vuoden 1928 näytelmänsä Dilleamari (georg. დილლეამარი) avulla Baazov nousi johtavaksi georgianjuutalaisia aiheita käsitteleväksi kirjailijaksi. Hän oli ensimmäinen juutalainen kirjailija, joka toi georgianjuutalaisten elämäntyylin, luonteen ja rutiinit maan kirjallisuuteen. Huomattavan lyhyessä ajassa Baazov kirjoitti kymmenen näytelmää (joista huomionarvoisia ovat esimerkiksi Mundžebi alaparakdnen [მუნჯები ალაპარაკდნენ, "mykät alkavat puhua" 1931], Ganurtševlad pirovnebisa [განურჩევლად პიროვნებისა, "ilman kunnioitusta ihmisiä kohtaan", 1933] ja Itska Rižinašvili [იცკა რიჟინაშვილი, 1936]), joista suurin osa nousi 1930-luvulla vakituisiksi näytelmiksi georgialaisten teattereiden ohjelmistoissa. Varhain 1930-luvun alussa hän suunnitteli kirjoittavansa trilogian georgianjuutalaisista, ja sen ensimmäinen osa – Pethaim – ehti ilmestyä georgiaksi (georg. ფეთხაინი, 1934) ja venäjäksi (ven. Петхайн, 1936). Neuvostoliiton poliittinen sorto keskeytti hänen työskentelynsä Josif Stalinin kaudella. Vuonna 1937 hänet pidätettiin Moskovassa ja luovutettiin Tbilisiin, jossa hänet joko ammuttiin tai kidutettiin kuoliaaksi kuulustelujen aikana. Hänet rehabilitoitiin myöhemmin vuonna 1955. Gertsel Baazovin mukaan on nimetty katu hänen synnyinkaupungissaan Onissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]