Gerhard Flesch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerhard Flesch

Gerhard Friedrich Ernst Flesch (8. lokakuuta 190928. helmikuuta 1948) oli natsien poliisijohtaja Norjassa toisen maailmansodan aikana. Hänet teloitettiin norjalaisten vastarintamiesten tappamisesta ja kiduttamisesta.

Hän oli arvoltaan SS-Obersturmbannführer. Hän oli syntynyt Posenissa, Posenin provinssissa Saksan keisarikunnassa. Hänestä tuli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen jäsen vuonna 1933. Vuonna 1934 hän valmistui lakiopinnoistaan ja 1936 Reinhard Heydrich nimitti hänet Gestapoon missä hän hallinnoi natsi-Saksan uskonnollisia salaisuuksia. Vuonna 1938 hän otti osaa natsien marssille Sudeettimaahan, ja 1939 Böömin ja Määrin miehitykseen, ja hänet nimitettiin myöhemmin gauleiter Fritz Sauckelin poliittiseksi neuvonantajaksi Thüringeniin. Sodan sytyttyä syyskuussa 1939 hänestä tuli Einsatzkommandon johtaja Poznańiin (Saksaksi Posen). 1940 hän liittyi 3. SS-divisioona Totenkopfiin heidän marssiessaan Ranskaan.

Hän oli arvoltaan Regierungsrat ja SS-Sturmbannführer huhtikuussa 1940, kun hänet lähetettiin Norjaan. Hänen ensimmäinen työnsä Norjassa oli SIPO:n ja SD:n komentajan virka Bergenissä. 11. lokakuuta 1941 hänet nimitettiin Sicherheitspolizein SD:n komentajaksi Trondheimiin. Alueen komentajana hän oli myös Falstadin keskitysleirin päällikkö Trondheimin ulkopuolella sekä Trondheimin vankiloiden johtaja. Hän sai Obersturmbannführerin arvon ja sai Oberregierungsratin tittelin ansioistaan. Hänen lähin esimiehensä oli Heinrich Fehlis. 8. toukokuuta 1945 hän pakeni Trondheimista kultaharkko laukussaan. Hänen pakonsa epäonnistui ja hänet saatiin kiinni sekä tuotiin poliisisaattuessa takaisin.

Hänet tunnettiin pahamaineisena kiduttajana, ja hän teloitti monia vastarintamiehiä ilman mitään oikeudenkäyntiä. Sodan jälkeen vuonna 1946 hänet tuomittiin oikeudessa teloitettavaksi ampumalla kidutuksista ja murhista. Teloitus toimeenpantiin keskiyöllä Kristianstenin linnoituksessa 28. helmikuuta 1948. Ennen teloitusta Flesch huusi viimeisiksi sanoikseen ”Heil Hitler”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]