Gerda Christian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gerda Christian (o.s. Daranowski; 13. joulukuuta 1913 Berliini, Saksan keisarikunta14. huhtikuuta 1997 Düsseldorf, Saksa) oli yksi Adolf Hitlerin yksityissihteereistä.

Ennen työskentelyään Hitlerille Gerda Daranowski oli toiminut Elizabeth Ardenin sihteerinä.

Hitlerin kaksi aiempaa sihteeriä Johanna Wolf ja Christa Schröder olivat valittaneet työn paljoudesta. He pyysivät lisää työvoimaa, mutta Hitler epäröi koska ei halunnut välttämättä palkata uutta henkilöä sisäpiiriinsä. Lopulta hän myöntyi ja palkkasi Gerdan 1937. Hitler rupesi kutsumaan Gerdaa lempinimellä ”Dara”.

Gerda avioitui ilmavoimien upseerin Eckhard Christianin kanssa helmikuussa 1943 ja piti tauon töissään. Tällä aikaa Hitler korvasi hänet Traudl Jungella, mutta Gerdakin palasi uudelleen palvelukseen kesällä 1943.

Gerda Christian oli yksi viimeisistä Führerbunkerin asukkaista toisen maailmansodan viimeisinä päivinä. Hitlerin tehtyä itsemurhan Gerda yritti paeta Berliinistä muiden bunkkerissa majailleiden kanssa, mutta kellarissa piilotteleva ryhmä vangittiin 2. toukokuuta 1945.

Sodan jälkeen hän asui Düsseldorfissa, jossa hän työskenteli hotellissa. Hän oli entisen natsi-Saksan propagandaministeriön valtiosihteerin ja sodanjälkeisen uusnatsijohtaja Werner Naumannin ystävä. Gerda Christian kuoli syöpään 1997.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.