Georgie Fame

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georgie Fame ja basisti Rick Brown vuonna 1966.

Georgie Fame (alun perin Clive Powell, s. 26. kesäkuuta 1943 Leigh, Lancashire) on brittiläinen rhythm and blues- ja jazzlaulaja sekä kosketinsoittaja, joka sai 1960-luvun puolivälissä kolme levymyyntilistojen ykköstilaa hiteillään ”Yeh, Yeh” (1964), ”Get Away” (1966) ja ”The Ballad of Bonnie and Clyde” (1967).

Clive Powell aloitti pianotunnit seitsemän vuoden iässä ja tuli laulajana tunnetuksi jo varhaisteininä. 16-vuotiaana hän sai managerikseen Larry Parnesin, joka vaati häntä ottamaan käyttöön keksimänsä taiteilijanimen Georgie Fame. Hän sai paikan kosketinsoittajana Billy Furyn taustayhtyeessä, mutta kun solistin ja yhtyeen tiet erosivat, Fame nousi laulusolistiksi ja kokoonpanoa alettiin markkinoida nimellä Georgie Fame and the Blue Flames. Sen esikoisalbumi, live-äänitys Rhythm And Blues at the Flamingo ei menestynyt, mutta toinen albumi Fame at Last nousi LP-myyntitilaston 15. tilalle ja yhtye pääsi esiintymään television Ready Steady Go! -ohjelmassa.

Georgie Famen manageriksi vaihtui nuori Ronan O’Rahilly, jolla oli oma klubi ja joka oli toiminut lyhyen aikaa The Rolling Stonesin managerina ennen Andrew Oldhamia. Kun Georgie Fame ja muut hänet suojattinsa eivät saaneet radiosoittoa BBC:n kanavilla, O’Rahilly perusti oman radioaseman, josta tuli legendaarinen merirosvoradio Radio Caroline.[1]

1970-luvun alussa Georgie Fame työskenteli entisen The Animals -yhtyeen jäsenen Alan Pricen kanssa, ja he saivat hitin kappaleestaan ”Rosetta”. Fame on jatkanut esiintymisiä tähän päivään asti ja toiminut muun muassa Van Morrisonin tuottajana ja yhtyeen jäsenenä sekä Bill Wymanin Rhythm Kings -yhtyeessä. Fame on tehnyt yhteistyötä myös Count Basien, Eric Claptonin, Muddy Watersin ja Joan Armatradingin kanssa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Our History 2: Don't Get Mad, Get Even Radio Caroline. Viitattu 5.10.2017.
  2. Georgie Fame & The Blue Flames at the Concorde Club (Internet Archive) The Point. Arkistoitu 28.9.2007. Viitattu 5.10.2017.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Georgie Fame