Georgi Dementjev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Georgi Petrovitš Dementjev (ven. Гео́ргий Петро́вич Деме́нтьев, 5. heinäkuuta 1898 Pietarhovi14. huhtikuuta 1969 Moskova) oli neuvostoliittolainen lintutieteilijä.

Dementjev ei koskaan saanut varsinaista biologin koulutusta. Hän toimi Mihail Menzbierin avustajana ja oppilaana, ja pääsi Moskovan yliopiston eläintieteelliseen museoon vuonna 1927 avustamaan Sergei Buturlinia tämän valmistellessa teostaan Polnyi opredelitel ptits SSSR (”Neuvostoliiton lintujen täydellinen käsikirja”, 1934–1941). Dementjev toimi museon lintukokoelmien kuraattorina vuosina 1932–1947, jonka jälkeen hän siirtyi biologisen tiedekunnan alkionkehitysoppiosastolle. Hän organisoi uudelleen selkärankaisosaston lintutieteellisen laboratorion, ja jatkoi lintutieteen kuraattorina kuolemaansa saakka.

Dementjev tutki ennen kaikkea lintujen luokittelua ja lajistoa. Hän oli niin sanottu nojatuolitutkija, joka keskittyi teoreettisiin kysymyksiin. Jalohaukat olivat Dementjevin suosikkilintuja. Hän keräsi erinomaisen kokoelman niiden nahkoja ja kaikkea haukkametsästykseen liittyvää, myös kirjaston. Hän julkaisi kirjan omista ampuhaukoistaan. Kokoelma on talletettu Moskovan eläintieteelliseen museoon, missä osa siitä on pysyvästi näytteillä.

Dementjev ja Nikolai Gladkov toimittivat suurteoksen Ptitsy Sovetskogo Sojuza (”Neuvostoliiton linnut”) vuosina 1951–1954. Dementjev julkaisi lukuisia lintutieteellisiä artikkeleita sekä osallistui useiden kirjojen kirjoittamiseen, muun muassa Guide to the Birds of the USSR (venäjäksi) (1948)[1], Bird and Mammal Migrations ja About the Mongolian saker and about the taxonomic position of the Altai gyrfalcon (venäjäksi), yhdessä A. Shagdarsurenin kanssa, 1964.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]