Georges Bouton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Im19381217PMot-Bouton1.jpg

Georges Bouton (1847–1938) oli ranskalainen mekaanikko, joka yhdessä Jules-Albert de Dionin ja Charles Trépardoux’n kanssa perusti De Dion-Bouton -yhtiön vuonna 1883.

Georges Bouton toimi maailman ensimmäisen moottoriajoneuvokilpailun voittaneen La Marquisen ohjaajana, Albert De Dionin ollessa kyydissä. Tähän kahden kilometrin mittaiseen ”kilpailuun” ei tosin osallistunut muita osanottajia, joten voitto ei ollut järin hohdokas.

De Dion-Bouton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bouton ja hänen lankonsa Charles Trépardoux pyörittivät Pariisin liepeillä mekaanisiin ja tieteellisiin leikkikaluhin erikoistunutta myymälää ja saivat siitä niukan elantonsa. De Dion-Bouton -yhtiön syntyhetki ajoittu vuoteen 1881, kun teknisistä leikkikaluista ja höyrykoneista innostunut markiisi Albert De Dion näkee erään myymälän näyteikkunassa kaksikon höryveturin toimivan pienoismallin ja pyytää Boutonia ja Trépardoux’ta valmistamaan myös toisen vastaavan. Asiat johtivat toiseen; Trépardoux’lla oli haave valmistaa höyryauto, mutta ei rahaa. De Dionilla taasen oli rahaa ja innostus tekniikkaan ja höyrykoneisiin, etenkin maalla liikkuvaan kalustoon. De Dion, Bouton et Trépardoux perustettiin Pariisissa vuonna 1887. Tästä tulisi myöhemmin muodostumaan oman aikansa suurin ajoneuvovalmistaja De Dion-Bouton.

Tutustu myös artikkeleihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]