George Pardee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Pardee

George Cooper Pardee (25. heinäkuuta 18571. syyskuuta 1941) oli yhdysvaltalainen republikaanisen puolueen poliitikko. Koulutukseltaan hän oli lääkäri.[1]

Pardee syntyi San Franciscossa, Kaliforniassa, Enoch H. ja Mary Pardeen pojaksi. Hänen isänsä oli melko tunnettu silmälääkäri ja kahden vuoden ajan 1870-luvulla myös Oaklandin pormestari. Uravalinnassaan George päätti seurata isänsä jalanjälkiä; hän kävi Kalifornian yliopiston Berkeleyssä ja opiskeli lisäksi lääketiedettä Cooper Medical Collegessa. Hän opiskeli myös ulkomailla ja valmistui Leipzigin yliopistosta Saksassa.

Palattuaan Yhdysvaltoihin Pardee erikoistui silmä- ja korvasairauksiin. Hän kiinnostui varhain politiikasta ja oli jo 1890-luvun alussa republikaanipuolueen aktiivinen jäsen. Vuonna 1893 Pardeesta tuli, kuten isästään aiemmin, Oaklandin pormestari. Hän istui kaksivuotisen kauden.

7. tammikuuta 1903 Pardee nimitettiin Kalifornian osavaltion kuvernööriksi. Hänen kaudellaan osavaltion alueella riehunut hälyttävä epidemia saatiin voitettua, mutta 18. huhtikuuta 1906 San Franciscoa kohtasi uusi onnettomuus, 7,8 Richterin tuhoisa maanjäristys. Pardeen suhde Southern Pacific Railroadiin rakoili yhä; kiista oli syntynyt jo, kun silloinen Oaklandin pormestari oli 1890-luvun alussa aloittanut pitkäjännitteisen taistelun Oaklandin sataman omistajuudesta.

Pardeen kuvernöörikausi tuli päätökseensä vuonna 1907, mutta mies ei täysin poistunut julkisuudesta tämän jälkeen. Hän kuoli Oaklandissa 84-vuotiaana.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Pardee tapasi tulevan vaimonsa Helenin Oakland High Schoolissa 1870-luvulla. He valmistuivat yhtä aikaa vuonna 1875. Helen oli koulunopettaja, valokuvaaja ja taiteen keräilijä.

Pardeeilla oli neljä lasta: Florence, Caroline, Madeline ja Helen. Florence kuoli liikenneonnettomuudessa 1910 ja Caroline espanjantautiin 1920. Madeline ja Helen asuivat Pardeen sukutalossa, kunnes Helen kuoli vuonna 1981.

Pardeen ja hänen perheensä talo Oaklandissa avattiin julkisena museona vuonna 1991.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. California Governor George Cooper Pardee Nga.org. 2011. National Governors Association. Viitattu 1.7.2012. (englanniksi)