George Montagu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Montagu

George Montagu (kastettiin 9. heinäkuuta 1753 Wiltshire Englanti – 1815 Knowle House, Devon) oli englantilainen luonnontieteilijä.

Montagu liittyi vänrikkinä 15. jalkaväkirykmenttiin vuonna 1770, erosi palveluksesta kapteenin arvoisena 1777, mutta ylennettiin myöhemmin everstiluutnantiksi Royal Wiltshire Militiassa. Vuonna 1773 hän avioitui Ann Courtenayn kanssa ja he asettuivat Alderton Houseen Wiltshiressä. 1798 Montagu jätti puolisonsa ja muutti Knowle Houseen lähelle Kingsbridgeä Devoniin. Täällä hän kirjoitti kaksiosaisen teoksen linnuista, Ornithogical Dictionary; or Alphabetical Synopsis of British Birds (1802). Tässä kirjassa Montagu osoitti monien uusiksi lajeiksi hyväksyttyjen lintujen olevan vain samojen lajien kesä- tai talvipukuisia yksilöitä, tai eri sukupuolia. Hänen suohaukkatutkimustensa seurauksena havaittiin niittysuohaukan pesivän Etelä-Englannissa ja laji sai englanninkieliseksi nimekseen Montagu's Harrier. Montagu myös teki Britannian ensimmäiset havainnot pensassirkusta (Emberiza cirlus), lehmähaikarasta (Bubulcus ibis), pikkulokista (Larus minutus) ja hietatiirasta (Sterna nilotica).

Montagu oli kiinnostunut merien ja järvien luonnonhistoriasta ja julkaisi vuonna 1803 teoksen Testacea Britannica, a History of British Marine, Land and Freshwater Shells. Tässä hän kuvaili 470 nilviäislajia, joista sata Britannialle uutta lajia. Hän hankki joidenkin uusien äyriäislajien näytteitä William Elford Leachille British Museumiin, havaitsi muutamia Britannialle uusia kalalajeja sekä kuvaili ensimmäisenä kääpiöhevosenkenkäyökön (Rhinolophus hipposideros).