George Meany

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Meany

William George Meany (16. lokakuuta 189410. tammikuuta 1980) oli yhdysvaltalainen ammattiyhdistysjohtaja, joka vaikutti merkittävästi amerikkalaisen ammattijärjestö AFL-CIO:n muodostumiseen ja toimi sen puheenjohtajana 85-vuotiaaksi asti.

Meany työskenteli nuoruudessaan putkiasentajana synnyinkaupungissaan New Yorkissa. Hän sai pian luottamustehtäviä omassa ammattiosastossaan niin, että jätti putkityöt 1922 ja omistautui täysin työntekijöiden oikeuksien ajamiseen. Yhdysvaltojen kahdesta ammattiliitosta hän valitsi vähemmän vasemmistolaisen AFL:n (American Federation of Labor) ja kohosi sen puheenjohtajaksi 1952. Ammattiliittojen yhdistyessä 1955 AFL-CIO:ksi Meany valittiin uuden suurliiton puheenjohtajaksi.[1]

Meany taisteli amerikkalaiseen ammattijärjestötoimintaan pesiytynyttä gangsterismia vastaan ja halusi pitää ay-liikkeen erossa puoluepolitiikasta.[1]

Meany pysyi järjestönsä puheenjohtajana vuoteen 1979, jolloin hän päätti 57-vuotisen ammattiyhdistysuransa 85 vuoden iässä. Hän kuoli seuraavan vuoden alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arra, Esa: ”Meany, George (1894)”, teoksessa Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 129. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:George Meany