George Crumb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Crumb vuonna 2019.

George Crumb (24. lokakuuta 19296. helmikuuta 2022[1]) oli yhdysvaltalainen nykytaidemusiikin ja avantgarden säveltäjä. Hänen tuotantonsa on paikoin hyvin kokeellista – sävellyksissä on käytetty poikkeuksellisia tekniikoita, kuten puhallinsoitinten käsittelyä yhtäaikaisesti puhumisen kanssa sekä marmorikuulien kaatoa avoimen pianon päälle.

Crumb syntyi Charlestonissa, Länsi-Virginiassa. Hän opiskeli Mason College of Musicissa, University of Illinois at Urbana-Champaign'ssa ja Michiganin yliopistossa vietettyään välillä myös ajanjakson Berliinissä.

Crumb oli arvostettu musiikinopettaja. Hänestä tuli jo vuonna 1958 Coloradon yliopiston pianonsoiton- ja sävellyksenprofessori. Hänen tunnetuimpien teostensa joukkoon lukeutuvat laaja kuoro- ja orkesteriteos Star-Child (1977); Black Angels (1970), sekä neljä Makrokosmos-kirjaa (1972, 1973, 1974 ja 1979). Viimeksi mainituista kaksi ensimmäistä on kirjoitettu soolopianolle, kolmas kahdelle pianolle sekä lyömäsoittimille ja neljäs pianolle nelikätisesti.

Crumb voitti musiikin Pulitzer-palkinnon ja Grammyn. Hänellä oli vuodesta 1975 paikka Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.