Georg Leibbrandt

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georg Leibbrandt

Georg Leibbrandt (5. syyskuuta 189916. kesäkuuta 1982) oli virkamies natsi-Saksassa sekä yksi Wannseen konferenssiin osallistuneista.

Hän syntyi saksalaisille vanhemmille Torosovossa (Hoffnungsfeld) lähellä Odessaa Zebrikovon alueella Ukrainassa. Nuorena hän muutti Saksaan opiskelemaan. Hän opiskeli filologiaa ja historiaa, ja 1926, 1928 ja 1929 hän matkusteli Neuvostoliitossa. Hänestä tuli filosofian tohtori vuonna 1928. Hän työskenteli historian professorina Leipzigin yliopistossa, filosofian tohtorina ja ulkomaansaksalaisten tutkijana Stuttgartissa. Hän jatkoi opintojaan Pariisissa ja Yhdysvalloissa 1931–1933. Hän julkaisi opintojensa seurauksena kirjan Mustanmeren alueen saksalaisista. Hän hyväksyi 1933 Alfred Rosenbergin pyynnön palata Saksaan ja liittyi samana vuonna Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen. Hän työskenteli kansallissosialistisen puolueen ulkomaalaistoimiston itäisten alueiden osastossa, ja hänet sijoitettiin myös anti-neuvostoliittolaisen ja antikommunistisen propagandan tuottajaksi. Vuonna 1941 Rosenberg sijoitti hänet vallatun Neuvostoliiton alueiden poliittiseen johtoon. Hänestä tuli Ukrainan, Kaukasian ja Venäjän yhteyshenkilö.

Leibbrandt ja Alfred Meyer osallistuivat Wannseen konferenssiin 1942 Ostministeriumin edustajina. Kesällä 1943 hän vapautui velvollisuuksistaan tuntemattomista syistä ja liittyi laivastoon.

Leibbrandt oli liittoutuneiden sotavankeudessa 1945–1949. Hän joutui 1950 muodollisesti syytetyksi osallisena juutalaisten joukkotuhoon, mutta 10. elokuuta juttu hylättiin ja hänet vapautettiin.

Sodan jälkeen hän jatkoi volgansaksalaisten tutkimista ja kehittyi alan asiantuntijaksi. Hän kuoli Bonnissa 16. kesäkuuta 1982.

Wannseen konferenssista kertovassa elokuvassa Lopullinen ratkaisu (2001) häntä esittää Ewan Stewart.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.