Georg Friedrich Haas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Georg Friedrich Haas (s. 16. elokuuta 1953 Graz, Itävalta) on itävaltalainen nykymusiikin säveltäjä. Vuodesta 2013 hän on toiminut Columbian yliopiston sävellyksen professorina New Yorkissa.

Haas opiskeli säveltämistä Gösta Neuwirthin ja Iván Erődin sekä pianonsoittoa Doris Wolfin johdolla Grazin musiikkikorkeakoulussa. Opintojensa jälkeen hän on toiminut oppilaitoksessaan opettajana. Hän on suorittanut jatko-opintoja Wienissä, Darmstadtin kesäkursseilla ja Pariisin IRCAMissa.

Haasin sävellystyyliä mikrointervalleineen ja hitaasti muuttuvine sointiväreineen on verrattu György Ligetiin. Italialainen musiikkilehti Classic Voice järjesti vuonna 2016 äänestyksen parhaista 2000-luvulla sävelletyistä teoksista, vastaajina sata eurooppalaista nykymusiikin tuntijaa. Eniten ääniä sai Haasin orkesteriteos In Vain vuodelta 2000. Myös 11 muuta Haasin teosta sai ääniä, yhteensä enemmän kuin kukaan muu säveltäjä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koskinen, Janne: Asiantuntijat äänestivät Magnus Lindbergin ja muut konkarit keskikastiin, Herrasmiehen päiväkirja -blogi 20.1.2017. Viitattu 22.1.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Georg Friedrich Haas