Georg Friedrich Christian Bürklein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georg Friedrich Christian Bürklein

Georg Friedrich Christian Bürklein (s. 1. maaliskuuta 1813 Burk, Baijeri – k. 4. joulukuuta 1872 Werneck, Baijeri) oli saksalainen arkkitehti.

Bürklein opiskeli Friedrich von Gärtnerin alaisuudessa. Hänen ensimmäinen merkittävä työnsä oli Fürthin kaupungin raatihuone. Bürklein suunnitteli 55-metrisen, vuosina 1840–1850 rakennetun raatihuoneen italialaiseen tyyliin. Raatihuoneen tornin esikuvana toimi firenzeläinen Palazzo Vecchio.

Bürkleinin tunnettuutta nosti uuden Münchenin päärautatieaseman suunnitteleminen. Teräsrakenteinen rakennus rakennettiin vuosien 1847 ja 1849 välillä. Myöhemmin Bürklein suunnitteli myös muun muassa Augsburgin, Bambergin, Ansbachin, Neu-Ulmin, Hofin, Nördlingenin, Rosenheimin, Würzburgin ja Nürnbergin rautatieasemat.

Bürkleinin suurin suunnitteluprojekti oli Münchenin Maximilianstraße suurrakennuksineen ja yksityistaloineen. Hän aloitti Maximilianstraßen pääarkkitehtina vuonna 1851. Sen huomattavin rakennus on Maximilianeum, jonka uusgoottilainen arkkitehtuuri sai vaikutteita perpendikulaarisesta gotikaasta. Maximilianeumin tyyli herätti paljon keskustelua, ja ennen kuin se valmistui Bürklein korvattiin Gottfried Semperillä.

Bürklein kuoli 59-vuotiaana werneckiläisessä parantolassa.

Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.