Geoffrey A. Parker

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Geoffrey Alan Parker FRS (s. 24. toukokuuta 1944) on brittiläinen biologi, joka on erikoistunut evoluutiobiologiaan.

Parker kävi Lymmin oppikoulua Lymmissä Cheshiressä. Hän valmistui Bristolin yliopistosta 1965 ja väitteli filosofian tohtoriksi samassa laitoksessa 1969. Hänen väitöskirjansa käsitteli kultalantakärpäsen (Scatophaga stercoraria) lisääntymiskäyttäytymistä ja sukupuolivalintaa (The reproductive behaviour and the nature of sexual selection in Scatophaga stercoraria L.).

Parker havaitsi lantakärpäskoiraiden parittelevan useiden naaraiden kanssa, samoin kuin naaraiden parittelevan useiden koiraiden kanssa. Hän loi käsitteen siittiökilpailu, joka tarkoittaa koiraiden pyrkimystä siittää mahdollisimman paljon omia jälkeläisiä ja pyrkiä näin levittämään omia geenejään mahdollimman paljon. Naaraan osalta siittiökilpailu varmistaa hedelmöityksen ja edesauttaa geneettisen monimuotoisuuden lisääntymistä.[1]

Vuonna 1969 Parker siirtyi Liverpoolin yliopistoon, jonka biologian professorina hän on toiminut vuodesta 1989 alkaen. 10. kesäkuuta 1997 Parker toimi Hanna Kokon vastaväittäjänä tämän väitöstilaisuudessa Helsingin yliopistossa.lähde? Parker on Royal Societyn jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tim Birkhead: Lintujen viisaus. Lintutieteen kuvitettu historia, Readme.fi, 2009 ISBN 978-952-220-092-1
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.