Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer
劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer-1
(Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer)
Genre toiminta, science fiction
Elokuva
Ohjaaja Seiji Mizushima
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 18.10.2010
Kesto 120 min

Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer (jap. 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer-) on 18. lokakuuta 2010 ensi-iltansa saanut japanilainen animaatioelokuva. Lisänimi ”A Wakening of the Trailblazer” tarkoittaa ”Edelläkävijän heräämistä”.

Gundam-frachisessa elokuva oli ensimmäinen muu kuin sarjojen jaksoista koottu kokoillan elokuva 19 vuoteen, sitten Kidō senshi Gundam F91:n.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Gundam 00:n toisen kauden päättyessä vuonna 2010 ilmoitettiin myös tulevasta elokuvasta. Elokuvan traileripätkiä nähtiin myös Special Edition -elokuvien bonusmateriaalina, ja virallisella kotisivulla ilmoitettiin ilmestymisajaksi saman vuoden syyskuu. Tarinan tapahtuma-aikana olisi vuosi jaa. 2314, kaksi vuotta sarjan päättymisajankohdan jälkeen. Elokuva myös päättää 00-jatkumon tarinan.

Vuonna 2006 julkistettiin suunnitelmat Kidō senshi Gundam Seed -elokuvasta, mutta Gundam 00:n toisen kauden päättyessä nämä suunnitelmat olivat yhä jäissä. Niin Gundam 00 -elokuva sai lopulta ensi-iltansa ennen Gundam Seed -elokuvaa.

Elokuva on ensimmäinen Gundam-teos, jossa esiintyy avaruusolentoja, ja julkistuksen yhteydessä tämä seikka herättikin huomiota mm. mediassa. Haastatteluissa ohjaaja Seiji Mizushima myös ilmaisi olevansa tietoinen avaruusolentojen esiintymisen aiheuttamasta elokuvaan kohdistuvasta kritiikistä.[1]

Elokuvaan vierailevaksi ääninäyttelijäksi kiinnitettiin näyttelijä Ryō Katsuji, mikä oli elokuvan ääniohjaaja Masafumi Mimalle läheisen näyttelijä Jun Ogurin suositus.[2]

Elokuvan jakelusta Japanissa vastasi muidenkin Gundam-elokuvien tavoin Sōchiku. Elokuvan ensi-ilta järjestettiin Sōchikun keskusteatteri Marunouchi Piccadilly 2 keskipisteenä. Osa Tōhokun, Hokurikun, Chūgokun, Shikokun ja Kyūshūn elokuvateattereista myöhästyi avauksesta hieman ja aloitti näytökset vasta 30.10.2010, minkä vuoksi maan ensi-ilta jakautui käytännössä kahdelle päivälle. Aiemmista Gundam-elokuvista poiketen tällä kertaa tarjolla ei ollu ennakkolippuja pienemmille, esim. koululaisryhmille.

Seiji Mizushima oli jo tv-sarjaa luonnostellessa ehdottanut, että sarjassa taisteltaisiin ulkoavaruuden olioita vastaan, mutta kun tämä idea hylättiin, päädyttiin sotien hävittämistä varten taisteleviin Gundameihin.[3] Kun tämä tavoite oli sarjassa saavutettu, elokuvan teemaksi otettiin kommunikaatio avaruudesta tulleiden vieraiden kanssa, joilla ei ole ilmeitä, kieltä tai muita yhteisiä keinoja kommunikointiin ihmiskunnan kanssa.

Elokuvan sloganeina olivat ”Viimeinen taistelu (välttämätön keskustelu) alkaa” ja ”Viimeinen taistelu (välttämätön keskustelu) alkaa. Sitten ihmiskunta herää.”

Koska elokuva ei saanut ensi-iltaansa koko Japanissa samaan aikaan ja sitä näytettiin vain 88 teatterissa, mikä on suhteellisen pieni määrä, sen kolmen ensimmäisen päivän lipputulot, 249 628 400 jeniä, ja se keräsi 181 633 katsojaa, mikä oikeutti kolmanteen sijaan ensi-ilta-ranking-listoilla. Pian katsojatyytyväisyyskyselyissä elokuva oli neljäntenä. Elokuvan kokonaistuotto oli 866 miljoonaa jeniä.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelu Ribbons Allmarkin, joka pyrki johtamaan ihmiskuntaa hallitsemalla sitä innovadojen mahdin avulla, ja Celestial Beingin välillä päättyi jälkimmäisen ja Setsuna F. Seiein voittoon. Taistelun lopulla Setsuna heräsi todellisena innovaattorina, joka voisi näyttää ihmisille tien yhteisymmärrykseen. Tiedonvälitystä hallitsemalla rikolliset toimensa kätkenyt erikoisrauhanturvajärjestö A-Laws hajotettiin, ja maailma lähestyi viimein pysyvää rauhaa uudelleenmuodostetun Maan liittovaltion rauhanturva-armeijan valvovan silmän alla.

Elokuvan tarina alkaa kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2314. Julkisuudesta kadonneen Celestial Beingin Setsuna ja Lockon Stratos jatkavat salassa toimia konfliktien ennalta ehkäisemiseksi. Uuden sodan siemenet kasvavat kuitenkin salassa. Niiden synnyttäjä on 130 vuotta aiemmin avaruushylyksi muuttunut Jupiterin-tutkimusalus Europa, joka ajelehtii takaisin Maan läheisyyteen. Europalta ei havaita merkkejä elävistä olennoista, mutta Liittovaltion armeijan innovaattori, kapteeni Descartes Shaman tuhoaa aluksen estääkseen sen törmäyksen Maahan. Tämä laukaisee kuitenkin outojen tapausten sarjan: kulkuneuvot riehaantuvat itsekseen, heränneiden innovaattorien aivokvanttiaaltoja häiritään ja löydetään oudoj, metallisia eliöitä, jotka kykenevät loisimaan ihmisissä.

Celestial Being, joka osaa aavistaa taistelun olevan tulossa, aloittaa arvoituksellisten metallieliöiden tutkimisen. Joukko kerää mukaansa pyhiinvaellusmatkalla olleet Allelujah Haptismin ja Allelujah Haptismin ja Soma Periesin (Marie Parfacyn) ja suuntaa avaruuteen. Siellä he kohtaavat kuitenkin tuhoutuneeksi uskotun Europan ja lukemattoman määrän metallisia eliöitä, jotka hyökkävät Celestial Beingin kimppuun. Olioiden lähettämät voimakkaat aivokvanttiaallot häiritsevät pahasti Setsunaa, mutta viime hetkellä Tieria Erde pelastaa sankarit. On selvää, että aivokvanttiaallot vetävät näitä Maan liittovaltion hallituksen ”ELS”:ksi ristimiä olioita puoleensa. Hallitus yrittää Descartesin avulla kommunikoida Marsin lähellä Jupiterista maata lähestyvän uuden, valtavan ELS-joukon kanssa, mutta yritys päätty Descartesin ja koko laivaston tuhoon. Myös Setsuna yrittää viestiä olennoille Trans-Am Burst -toiminnon avulla, muttei pysty käsittelemään ELS-olioiden lähettämää suunnatonta informaatiomäärää, vaan saa aivovaurion ja vajoaa koomaan.

Tapausten seurauksena Maan liittovaltio julistaa ELS:n vihollisiksi ja alkaa keskittää joukkojaan viimeiselle puolustuslinjalle ratkaisevaan taisteluun estääkseen ELS-olioiden pääsyn maahan. Celestial Being osallistuu myös taisteluun, mutta ELS-olennoilla on kymmentuhatkertainen ylivoima. Oliot osoittavat myös kykenevänsä kopioimaan ihmisten mobile suitien ja avaruusalusten sekä jopa GN-hiukkasten kyvyt ja analysoimaan tarkasti armeijan liikkeet, joten tappio näyttää väistämättömältä. Setsuna kuitenkin näkee viime hetkellä unen, jossa hänen vanhat toverinsa kannustavat häntä, ja paranee yllättäen koomasta. Setsuna nousee uuteen 00 Qan[T] -Gundamiinsa ja suunnistaa kohti ELS-olentojen ydintä käyttääkseen siellä kommunikaatioon tarkoitettua kvantipurske-järjestelmää. Samassa Setsuna ymmärtää, miten ELS-oliot ovat paenneet kuolevalta kotiplaneetaltaan pyytääkseen ihmisten apua, ja vastaavasti ELS ymmärtää, että ihmiset näkevät itsensä yksilöinä eivätkä ELS-olioiden kaltaisen kollektiivina. Setsuna päättää vierailla ELS:n kotiplaneetalla ymmärtääkseen näitä paremmin ja lähtee kvanttiteleportaatiomatkalle ulkoavaruuteen. Samalla ELS-oliot kokoontuvat kaikki yhteen pisteeseen ja muodostavat Maasta asti näkyvän, valtavan kukan ystävyyden merkiksi.

Viisikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 2364, ELS-kukkaa käytetään avaruusasemana ja yli 40 % ihmisistä on kehittynyt innovaattoreiksi. Ihmiskunta elää rauhassa ELS-olioiden kanssa ja suuntaa kohti ulkoavaruutta. Setsuna palaa maahan ensimmäistä kertaa sitten yhteydenottonsa ELS:n kanssa viisikymmentä vuotta aiemmin ja vierailee vanhenneen Marina Ismailin luona. Setsuna ja Marina vahvistavat toisilleen, ettei heidän valitsemansa tie ollut erehdys, ja taustalla ELS:n kanssa fuusioitunut 00 Qan[T] näkyy kukkien peittämänä.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähahmot
Celestial Being
Maan liittovaltion rauhanturva-armeija
Maan liitovaltio

Azadestanin kuningaskunta
Siviilit
Muut hahmot
Roolinimeä ei mainittu

Elokuvassa esiintyvät sotakoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestial Being
 • GNT-0000 00 Qan[T]
 • GN-010 Gundam Zabanya
 • GN-011 Gundam Harute
 • CB-002 Raphael Gundam
  • GN-008RE Seravee Gundam II
 • GN-0000RE + GNR-010 00 Raiser (hiukkasvarastointitankki)
 • GN-002RE Gundam Dynames Repair
 • CBNGN-003 Union Flag Celestia Being -malli (Flag kai)
 • CBS-742 Ptolemaios 2 kai
 • Kuljetusalus
Maan liittovaltion rauhanturvajoukot
 • GNX-609T GN-X III (liittovaltion värit)
 • GNX-803T GN-X IV / upseeri- GN-X IV
 • GNX-Y903VS Brave-perusprototyyppi
 • GNX-Y903VW Brave-upseeriprototyyppi
 • GNMA-Y0002V Gadelaza
 • GNZ-004/BW Gaga Cannon
 • MA-115HT Union Realdo -leijutankki kaksoispiipulla (liittovaltion värit)
 • VMS-15OP Union Realdo, avaruusmalli (liittovaltion värit)
 • SVMS-01OA Over Flag, avaruusmalli (liittovaltion värit)
 • AEU-05OP AEU Hellion, avaruusmalli (liittovaltion värit)
 • AEU-05OP AEU Enact, avaruusmalli (liittovaltion värit)
 • MSJ-06II-E Tieren, avaruusmalli (liittovaltion värit)
 • Baikal-luokan avaruusristeilijä
 • Volga-luokan avaruusristeilijä
 • Nile-luokan raskas sota-alus
 • Ural-luokan raskas kuljetusalus
 • Virginia-luokan erikoisprototyyppialus ”Artorius”
 • Virginia-luokan kuljetusalus, vahvistetulla aseistuksella
 • EDI-402 Laohu-luokan kuljetusalus, vahvistetulla aseistuksella
 • Siirtokuntaluokan ulkoavaruustukialus ”Celestial Being”
Siirtokuntayhtiö
 • GNX-609T GN-X III (siirtokuntayhtiön värit)
Muut
 • MAJ-S08 Xiaoshou
 • Jupiterin-tutkimusalus ”Europa”
 • Ulkoavaruusalus ”Sumeragi”
 • GNW-100A Sakibure (avaruustutkimus- mobile suit)

Termistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELS
ELS on lyhenne sanoista ”Extra-terrestrial Living-metal Shapeshifter” (Maan ulkopuolinen elometallinen muodonmuuttaja), ja ne ovat Gundam-teoksien vastustajista ensimmäisinä avaruusolentoja, joiden ruumis koostuu muotoaan muuttavasta metallista. Vaikka ne ovat tietoisia, niiden ajattelutapa on erilainen kuin ihmisillä, ja ne viestivät keskenään aivokvanttiaaltojen avulla. Niiden koko vaihtelee noin ihmisen kokoisesta avaruuslaivan kokoon, ja ydin-ELS lähentelee kooltaan Kuuta.
ELS-olentojen kotiplaneetta on aurinkokuntamme ulkopuolella oleva, jupiterinkaltainen kaasujättiläinen, jonka sulassa metalliytimessä oliot syntyivät ja kehittyivät. Oliot ilmaantuivat Aurinkokuntaan Jupiterin suuressa punaisessa pilkussa sijaitsevasta madonreiästä, minkä jälkeen niiltä kului kolme kuukautta päästä Maan läheisyyteen.
ELS-olennot voivat yhdistyä sekä elollisen että elottoman aineen kanssa ja jäljitellä sen ominaisuuksia. Sota-alusten ollessa kyseessä ELS:t voivat jopa kopioida niiden sädeaseet. Kopio-aluksista peräisin olevat GN-hiukkaset ovat kuitenkin väriltään violetteja. Syy tähän on se, että katsojat voisivat nopeasti erottaa puolet toisistaan nopeatempoisissa taistelukohtauksissa.[5] ELS:n assimiloimat ihmiset pääsääntöisesti kuolevat, mutta mikäli uhri voi käyttää aivokvanttiaaltoja ja onnistuu käsittelemään ELS:n assimilointihetkellä syöttämää valtaisaa informaatiomäärää, hän voi selviytyä.
Maahan saapuneet ELS:t ajautuivat sotaan vastassa olleiden Maan liittovaltion joukkojen kanssa, ja 70 % liittovaltion joukoista tuhoutui. Tästä huolimatta ELS-olennot eivät tosiasiassa olleet vihamielisiä. Olioiden kotiplaneettan tähti oli muuttumassa valkoiseksi kääpiöksi ja kotiplaneetta imeytymäisillään tästä syntyneeseen planetaariseen sumuun, ja ELS-olennot olivat paenneet kotiplaneetaltaan valtavalla siirtokunnalla (joka itsessäänkin oli ELS-olento). ELS:t yrittivät pyytää apua kohtaamiltaan olennoilta, ja ihmisiksi ja mobile suiteiksi muuttuminenkin oli vain heidän tapansa lähettää SOS-signaali ihmisille.[5] Ihmisten assimiloinnitkin olivat kommunikaatioyrityksiä yhdistymällä toisten olentojen kanssa. Oliot kohdistivat yrityksensä aivokvanttiaaltojen käyttäjiin, koska näiden henkinen kapasiteetti on tavallisia ihisiä suurempi.
Setsunan ansiosta oliot ja ihmiskunta pääsevät lopulta yhteisymmärrykseen, ja lopussa nähdään ELS:n kanssa yhteydessä eläviä ihmisiä sekä kumpienkin käyttöön tarkoitettu Sakibure- mobile suit.
”Celestial Being” -elokuva
Tarinassa esiintyvä elokuva (elokuva elokuvassa), jonka Maan liittovaltion uusi hallitus tuotti propagandatarkoituksiin vuonna 2314. Elokuvassa kuvataan Celestial Beingin ja A-Lawsin välistä taistelua ”tositapahtumiin perustuen”. Elokuva kuitenkin kuvaa yksioikoisesti Celestial Beingiä hyvinä ja A-Lawsia pahoina.[6] Elokuvassa oikeita meistereitä muistuttavat, mutta kuitenkin kovin erilaiset elokuvahahmot taistelevat Katharon apunaan A-Lawsin johtajana olevaa Alejandro Corneria vastaan. Muutenkin mm. mobile suiteja ja muita yksityiskohtia on eri tavoin koristeltu, ja elokuvan katsova Saji Crossroad toteaakin, että elokuva kaunistelee sotaa.

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappaleet
Tozasareta sekai
Sanat Eijun Suganami, sävel, sovitus ja esitys The Back Horn
Qualia
Sanat Takuya∞, sovitus Uverworld & Satoru Hiraide, sävel ja esitys Uverworld

Ensimmäistä kertaa Gundam-elokuvassa käytettiin kahta tunnuslaulua.

Taustakappale
Mō nani mo kowakunai, kowaku wa nai
Sanat Masala Nishida, sanat, sävel ja laulu Chiaki Ishikawa
Kuvauslaulu
Change
Sanat ja sävel Takuya∞, sovitus Uverworld & Satoru Hiraide, esitys Uverworld
”Supporter’s Meeting 2010” -kampanjan tunnuslaulu
Keishō
Sanat Eijun Suganami, sävel, sovitus ja esitys The Back Horn

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat ovat samannimisiä kuin elokuvakin.

Romaani
Kirjoittaja Noboru Kimura, oheispiirrokset Ryōichi Imaizumi, Takayuki Yanase & Taraku Uon, julkaisija Kadokawa Shoten (Kadokawa Sneaker bunko), 1 nide, julk. 1. lokakuuta 2010, ISBN 978-4-04-473609-5.
Elokuvan ”täydellinen romaaniversio”.[7]
Sarjakuva
Piirrokset Kaishaku, julkaisija Kadokawa (Kadokawa Comic Ace), 1 nide, julkaistu 26. tammikuuta 2011, ISBN 978-4-04-715615-9
Elokuvan sarjakuvaversio. Julkaistiin alun perin Gundam Ace -lehdessä (1. osa ”Gundam 00 Ace” -lisänumerossa).

Erikoisohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen elokuvan ensi-iltaa lähetettiin televisiossa Kidō senshi Gundam 00: Special Edition I – Celestial Being -elokuva. Elokuva oli leikattu televisioon sopivaksi, sen alussa näytettiin teatterielokuvan mainos, ja Special Editionin mainoskatkoilla nähtiin samat eyecatch-ruudut kuin tv-sarjassa.

Lähetysalue Asema Päivämäärä Kellonaika
Chūkyōn lähetysalue Chūbu-Nippon hōsō 4. syyskuuta 2010 la 2.30–4.15
Kantōn lähetysalue TBS terebi 15. syyskuuta 2010 ke 1.55–3.40
Kinkin lähetysalue Mainichi hōsō 18. syyskuuta 2010 la 1.55–3.40

DVD/BD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisija ja myyjä Bandai Visual, julkaistu 25.12.2010.

 • Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer, DVD-versio (1 levy)
 • lisäksi mukana 16-sivuinen kirjanen
 • Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer, blu-ray-perusversio (1 levy)
  • lisämateriaalit: BD-Live (jakelu päättynyt, mutta jo ladattua materiaalia on mahdollista katsoa yhä)
   • viralliset Vedan Twitter-historiat 1–3
   • grafiikkagalleria
   • tuotantohenkilöstön kommenttiraita (ohjaaja Seiji Mizushima, apulaisohjaajat Kazuki Kakuta, Kenji Nagasaki ja Takahiro Natori, kuvaaja Shin’ya Watada)
   • mecha-/alusgalleria
   • hahmogalleria
   • leikkaamaton versio
   • näyttelijöiden tuotantohenkilöstön kommenttiraita (Mamoru Miyano, Shin’ichirō Miki, Hiroyuki Yoshino, Hiroshi Kamiya, Miyu Irino)
   • piirrosgalleria
   • tuotantohenkilöstön kommenttiraita 2 (ohjaaja Seiji Mizushima, apulaisohjaaja Kazuki Kakuta, mecha-suunnittelija Kanetake Ebikawa, tekninen ohjaaja Yōhei Miyahara)
  • sama lehtinen kuin DVD-julkaisussa
 • Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer, Blu-ray Disc Complete Edition (2 levyä, ensipainosversio)
  • levy 1: elokuva ja samat BD-lisämateriaalit kuin perusversiossa
  • levy 2: lisämateriaalilevy
   • mediakokoelma
   • trailerikokoelma
   • tv-mainoskokoelma
   • musiikkivideo
   • tv-sarjaopas
   • Kidō senshi Gundam 00 Anastasia (animaatio)
   • Supporter’s Gathering 2010 – A Trailer for the Trailblazer II
   • fiktiivisen elokuva Celestial Beingin traileri
   • ensi-illan tervehdykset
   • ääninäytteliköiden talk show
  • lisämateriaalit
   • storyboard-kokoelma (1–4)
   • skenaariokokoelma
   • elokuvafilmiä
   • 40-sivuinen kirjanen
   • myynnissä olematon erikoispienoiskirjanen (14 sivua)
   • digi-pack × 2
   • Kanetake Ebikawa /Gunpla -erikoistaideboksi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hisabisa no Gundam-eiga wa hito tai uchūjin no saishūsensō Nikkan Sports. 31.8.2010. Nikkan sports shinbun -sha. Viitattu 16.6.2012. (japaniksi)
 2. Kidō senshi Gundam 00: Katsuji Ryō interview – Oguri jun no shimei de Descartes-yaku ni – ”Ii imi de ibutsukan o” Mantan web. 15.9.2010. Mainichi shinbun digital. Viitattu 16.6.2012. (japaniksi)
 3. Seiji Mizushiman haastattelu. Gekkan Animedia, , 2007. vsk, nro 9.
 4. Bunka tsūshin, , nro 1/14.
 5. a b Kanetake Ebikawa, Seiji Mizushima: Saishūkai: ELS shūrai, Celestial Being -gō SOS G+Rooms. 21.9.2010. Viitattu 11.72012. (japaniksi)
 6. Kimura, Noboru: Shōsetsuban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer. Kadokawa shoten, 2010. ISBN 978-4-04-473609-5.
 7. Gekijōban Kidō senshi Gundam 00 – A Wakening of the Trailblazer Web Kadokawa. Kadokawa shoten. Viitattu 18.7.2012. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]