Geilenkirchenin Nato-lentotukikohta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Geilenkirchenin Nato-lentotukikohta
IATA-koodi GKE
ICAO-koodi ETNG
Tyyppi lentotukikohta
Ylläpitäjä Nato
Valmistumisvuosi 1953
Korkeus 89 m
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
09/27 3 050 betoni/asfaltti

Geilenkirchenin Nato-lentotukikohta (IATA: GKEICAO: ETNG) on lentotukikohta Geilenkirchenissä, Nordrhein-Westfalenissa Saksassa. Se on Naton Boeing E-3 Sentry -lentokoneiden päätukikohta, ja toinen kahdesta NATO Airborne Early Warning & Control Force -tukikohdista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukikohta sijaitsee muutamia kilometrejä Geilenkirchenistä länteen, aivan Saksan ja Alankomaiden rajan tuntumassa.

Lentokentän rakensi Yhdistyneen Kuningaskunnan ilmavoimat toisen maailmansodan jälkeen. Sitä käytettiin Brittien tukikohtana vuodesta 1953 vuoteen 1968, jolloin se siirrettiin Saksan ilmavoimille. Saksa piti siellä sijoitettuna Yhdysvaltojen tukemaa ohjusyksikköä.

Kun Nato päätti perustaa Geilenkircheniin ilmatilavalvontaa hoitavan NATO Airborne Early Warning & Control Forcen E-3A -koneille, täytyi kenttä päivittää sen vaatimukset täyttäväksi. Vuonna 1980 ensimmäiset E-3A-yksiköt aloittivat siellä toimintansa, ja 1980-luvulta asti alue on ollut siinä tehtävässä.[1]

Naton E-3-osasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-3A-osasto on Naton ensimmäinen operatiivinen lentävä yksikkö, jossa on monikansallinen miehitys. Organisaatio koostuu pääkonttorihenkilöstöstä ja toiminnallisista elementistä. Jokaista niistä komentaa eversti, joista jokainen on eri Naton jäsenmaista.

Yksikkö käyttää neljäätoista Boeing E-3A Sentry -AWACS-lentokonetta[2], joista kaikki on rekisteröity Luxembourgiin. Vain osa koneista on aina Geilenkirchenissä, muut ovat muissa osaston tukikohdissa. Monikansalliset lentomiehistöt koostuvat useiden Nato-maiden sotilaista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geilenkirchen NATO Air Base | Base Overview & Info | MilitaryINSTALLATIONS installations.militaryonesource.mil. Viitattu 3.5.2023.
  2. NATO AWACS fleet NATO. Viitattu 3.5.2023.
  3. NATO AWACS NATO. Viitattu 3.5.2023.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:NATO Air Base Geilenkirchen