Gautier Capuçon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gautier Capuçon (s. 3. syyskuuta 1981 Chambéry Ranska) on ranskalainen sellisti. Hän aloitti sellonsoiton viisivuotiaana Ecole Nationale de Musique de Chambéryssä. Pariisissa Conservatoire National Supérieur de Musique -konservatoriossa hän opiskeli opettajanaan Philippe Muller. Wienissä hänen opettajanaan oli Heinrich Schiff. Capuçon voitti Ranskassa Maurice Ravel -musiikkiakatemian sellokilpailun, sai toisen palkinnon Uudessa-Seelannissa Christchurchin kansainvälisessä sellokilpailussa ja voitti ensimmäisen palkinnon André Navara -kilpailussa Toulousessa.

Capuçon soitti vuosina 1997–1998 Euroopan yhteisön nuoriso-orkesterissa, jota johtivat Claudio Abbado, Bernard Haitink ja Kent Nagano. Vuonna 2001 hän sai Victoires de la Musique -järjestön vuoden tulokas -palkinnon ja 2004 hän sai Saksan television Echo-palkinnon sekä Borletti Buitonin säätiön palkinnon.

Capuçon on soittanut useiden huippuorkesterien solistina. Hän on esiintynyt muun muassa Ranskan kansallisorkesterin, Liègen orkesterin, Wienin kamariorkesterin, Ranskan radion sinfoniaorkesterin ja Philadelphian orkesterin solistina. Suomessa hän soitti huhtikuussa 2007 Radion sinfoniaorkesterin solistina Henri Dutilleux'n sellokonserton. Kamarimusiikkia hän on soittanut Martha Argerichin, Daniel Barenboimin, Juri Bašmetin, Paul Guldan ja Emmanuel Pahud'n kanssa. Hän on esiintynyt myös veljensä, viulisti Renaud Capuçonin kanssa.

Gautier Capuçon levyttää Virgin Classics -levy-yhtiölle yksinoikeudella. Hän on julkaissut Johannes Brahmsin, Camille Saint-Saënsin ja Franz Schubertin musiikkia sekä Joseph Haydnin konserttoja ja Maurice Ravelin kamarimusiikkia. EMI-levy-yhtiölle hän on levyttänyt Dmitri Šostakovitšin pianotrion yhdessä Martha Argerichin ja Maksim Vengerovin kanssa.

Capuçon soittaa vuonna 1701 valmistuneella Matteo Goffriler -sellolla.