Gary Kildall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gary Kildall
Henkilötiedot
Koko nimi Gary Arlen Kildall
Syntynyt19. toukokuuta 1942
Seattle, Washington, Yhdysvallat
Kuollut11. heinäkuuta 1994 (52 vuotta)
Monterey, Kalifornia
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Tietojenkäsittelytiede
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Gary Arlen Kildall (19. toukokuuta 1942 Seattle, Washington, Yhdysvallat – 11. heinäkuuta 1994 Monterey, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen tietojenkäsittelytieteilijä, ohjelmoija ja mikrotietokone-alan yrittäjä, joka loi CP/M-käyttöjärjestelmän ja perusti Digital Researchin (DRI) vuonna 1976.

Kildall oli ensimmäisiä ihmisiä, jotka näkivät mikroprosessorin täysivoimaisena tietokoneena eikä laite-ohjaimena, ja perusti tähän näkemykseen pohjautuvan yrityksen. Kildall isännöi PBS:n televisio-showta Computer Chronicles. Vaikka hänen uransa tietokoneiden parissa kesti yli kaksi vuosikymmentä, hänet muistetaan etupäässä IBM:n epäonnistuneesta yrityksestä lisensoida CP/M IBM PC:n käyttöjärjestelmäksi vuonna 1980 .

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gary Kildall syntyi ja kasvoi Seattlessa, missä hänen perheensä omisti merenkulkualan oppilaitoksen. Isä, Joseph Kildall, oli norjalaiset sukujuuret omaava merikapteeni. Äiti Emma oli puoleksi ruotsalainen – Garyn isoäiti oli syntynyt Långbäckissa Skellefteån kunnassa, mutta hän oli lähtenyt siirtolaiseksi Kanadaan 23-vuotiaana.

Gary kävi University of Washingtonia aikomuksenaan valmistua matematiikan opettajaksi, mutta hän kiinnostui yhä enemmän tietojenkäsittelytieteestä. Valmistuttuaan hän suoritti asevelvollisuuden Yhdysvaltain laivastossa opettamalla Naval Postgraduate Schoolissa (NPS) Montereyssä Kaliforniassa. Asuessaan muutaman tunnin ajomatkan päässä Piilaaksosta Kildall kuuli ensimmäisestä kaupallisesta mikroprosessorista, Intel 4004:stä. Hän osti yhden prosessorin ja ryhtyi kirjoittamaan sille kokeellisia tietokone-ohjelmia. Oppiakseen enemmän prosessorista hän työskenteli osa-aikaisena konsulttina Intelillä.

Intel lainasi Kildallille 8008- ja 8080-suorittimia käyttäviä järjestelmiä, ja vuonna 1973 hän kehitti PL/M:n, ensimmäisen korkean tason ohjelmointikielen mikroprosessoreille. Hän loi CP/M:n samana vuonna saadakseen 8080:n ohjaamaan levykeasemaa yhdistäen ensimmäistä kertaa kaikki tietokoneessa tarvittavat osat mikrotietokoneen tasolla. Kildall esitteli CP/M:ää Intelille, mutta Intel ei osoittanut kiinnostusta markkinoiden sen sijaan PL/M:ää.

Pääartikkeli: CP/M

Kildall ja hänen vaimonsa Dorothy perustivat vuonna 1976 yrityksen, alkuperäiseltä nimeltään ”Intergalactic Digital Research”[1] (myöhemmin nimellä Digital Research, Inc.), markkinoimaan CP/M:ää alan harrastelehdissä julkaistavissa mainoksissa. Yhä useampien valmistajien lisensoitua CP/M:n siitä tuli käytännön standardi ja sen tuli tukea yhä useampaa laitteistoa. Tämän ongelman ratkaisuksi Kildall kehitti BIOSin käsitteen, joukon pieniä tietokonelaitteistoon tallennettuja ohjelmia, mitkä mahdollistivat CP/M:n toimimisen erilaisissa järjestelmissä muutoksitta. Vuoteen 1981 mennessä ollessaan suosionsa huipulla CP/M toimi 3 000:ssa erilaisessa tietokonemallissa ja DRI:n vuotuinen liikevaihto oli 5,4 miljoonaa dollaria.

IBM lähestyi Digital Researchiä vuonna 1980 Bill Gatesin ehdotuksesta lisensoidakseen tulevan version CP/M:stä, CP/M-86:n IBM PC:lle. Kildall neuvotteli IBM:n kanssa lisensoinnista: IBM olisi maksanut 200 000 dollaria saadakseen rojaltivapaan lisenssin pysyvästi mutta Kildall halusi enemmän.[2] Lisensointineuvottelut eivät johtaneet tulokseen ja IBM teki sopimuksen Microsoftin kanssa, joka hankki yksinoikeudet QDOS:iin.[3][4] Microsoft sopi kappalekohtaisesta lisenssistä IBM:n kanssa ja IBM maksoi Microsoftille 700 000 dollaria ohjelmiston siirtämisestä uudelle arkkitehtuurille.[4]

IBM:n sopimuksen kariuduttua Garyyn ja Dorothyyn kohdistui paineita kokeneempien yritysjohtajien palkkaamiseen ja Garyn vaikutusvalta yrityksessä väheni. Hän työskenteli lukuisissa tutkimusprojekteissa, kuten CP/M:n moniajoversion ja Logo-ohjelmointikielen parissa. Kildall toivoi Logon korvaavan BASICin opetusalalla, mitä se ei tehnyt. Nähtyään Apple Lisan esittelyn Kildall johti DRIn oman graafisen käyttöliittymän, Graphics Environment Manager (GEM) Desktopin kehitystä.

Vaihtoehdoksi MS-DOS:lle Digital Research kehitti CP/M-86-version sekä DR-DOSin.[5]

Novell hankki DRIn itselleen vuonna 1991 kaupalla, josta Kildall sai useita miljoonia dollaria.

  1. Maggie Cole: Gary Kildall and the Digital Research Success Story InfoWorld. 25.5.1981. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)
  2. Gary Kildall The DOS that wasn't forbes.com. 7.7.1997. Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
  3. Matthew Broersma: Tales In Tech History: The Compaq ‘Luggable’ And Portable Computers 31.3.2017. Silicon. Viitattu 23.6.2019. (englanniksi)
  4. a b Jimmy Maher: The complete history of the IBM PC, part two: The DOS empire strikes 31.7.2017. Ars Technica. Viitattu 23.6.2019. (englanniksi)
  5. Gary Kildall computinghistory.org.uk. Viitattu 1.8.2021. (englanniksi) 

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gary Kildall