Gankutsuō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gankutsuō
巌窟王
(Luolan kuningas)
Genre Seikkailu, scifi, romantiikka, fantasia
TV-anime
Ohjaaja Mahiro Maeda
Studio GONZO
Lähetyskanavat Japani Animax, TV Asahi
Alkuperäinen lähetyskierros 5. lokakuuta 200429. maaliskuuta 2005
Jaksojen määrä 24
Manga
Tekijä Mahiro Maeda
Julkaisija Japani Kodansha
Sarjajulkaisulehti Afternoon
Ensimmäinen painatus Toukokuu 2005 – Toukokuu 2008
Kirjojen lukumäärä 3

Gankutsuō (jap. 巌窟王) on 2000-luvulla luotu anime- ja mangasarja, joka perustuu löyhästi Alexandre Dumas vanhemman klassiseen romaaniin Monte-Criston kreivi. 24-jaksoisen animesarjan tuotti japanilainen GONZO-studio ja ohjasi Mahiro Maeda. Animax-satelliittikanava esitti sitä Japanissa 5. lokakuuta 200429. maaliskuuta 2005. Mangaa on julkaistu jatkokertomuksena Kōdanshan julkaisemassa Afternoon-lehdessä, joka on keskittynyt seineniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 5053.

Käydessään Lunan kuusiirtokunnassa festivaaleja varten tutustuvat varakreivi Albert de Morcerf ja vapaaherra Franz d'Épinay Monte Criston kreiviin, ja lähtiessään kreivi lupaa tulla käymään Albertin luona Pariisissa. Saavuttuaan Pariisiin kreivi esittäytyy Ranskan vaikutusvaltaisimmille perheille (Morcerfeille, Danglarseille, ja Villeforteille).

Anime poikkeaa romaanista aika monella tavalla, mutta perusjuoni on suurin piirtein samanlainen. Romaanissa kerronta seuraa kreiviä aikajärjestyksessä; anime taas alkaa, kun Albert ja Franz tapaavat kreivin Lunassa (tämä tapaaminen, joka alun perin sijaitsi Roomassa, tapahtuu kirjassa paljon myöhemmin) ja kreivin taustatarina selviää sarjan kuluessa. Animen juoniin kuuluu paljon tieteisfiktion elementtejä, mm. avaruusmatkailu, tietokonejärjestelmät ja robotit. Myös joitakin hahmoja kohtaa erilainen kohtalo, jotkut sivujuonet on jätetty pois, ja animen loppu on täysin erilainen kuin kirjan.

Henkilöt talouksittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monte Cristo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Le Comte de Monte-Cristo (モンテ・クリスト伯爵 Monte Kurisuto Hakushaku)
Salaperäinen luksuselämää elävä aatelismies, joka ystävystyy Albertiin aikomuksena kostaa hänet pettäneille ihmisille. Kreiviä riivaa demoni Gankutsuō (luolan kuningas), jonka kanssa hän teki sopimuksen saadakseen tämän voimat itselleen. Gankutsuōn ansiosta kreivin keho on alkanut vähitellen kiteytyä paljastaen tämän luut ja sisäelimet. Kreivin entinen identiteetti oli merimies Edmond Dantès, joka vangittiin väärien syytösten perusteella.
Haydée (エデ Ede)
Kaunis ja taidokas harpunsoittaja ja kreivin perikunnan jäseniä. Janina-planeetan entinen prinsessa, joka äitinsä kanssa myytiin orjuuteen, kun hänen isänsä petettiin ja murhattiin. Haydéen pelastaa lopulta kreivi, johon hän alkaa rakastua. Hän tahtoo pelastaa kreivin tämän elämäänsä tuhoavalta kostonhalulta, mutta hänellä itselläkin on kova halu kostamaan hänen isänsä murhaajalle, joka myi hänet orjuuteen.
Giovanni Bertuccio (ジョヴァンニ • ベルッチオ Shōvani Berucchio)
Kreivin oikea käsi. Toimii palvelijana ja henkivartijana.
Baptistin (バティスタン Batisutan)
Kreivin toinen oikea käsi. Taidokas urheilumiekkailija, joka harjoittelee aina välillä kreivin kanssa.
Ali (アリ Ari)
Kreivin mykkä palvelija, joka on avaruusolento. Hänellä on telekinesia ja hän pystyy myös parantamaan ja kontrolloimaan eläimiä.

Morcerf[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Général Fernand de Morcerf (Fernand Mondego) (モルセール将軍/フェルナン・モンデゴ Morusēru Shōgun/Ferunan Mondego)
Mercédèsin aviomies ja Albertin isä. Pariisiin armeijan kenraali ja presidenttikisan johtava ehdokas. Vaikka häntä ylistetään sankariksi, Fernand on todellisuudessa pelkurimainen ja syyllistynyt epäeettiseen toimintaan, mm. Janina-planeetan Pashan murhaan ja aateliston ostamiseen. Hän työskenteli joskus Edmond Dantèsin (Monte Criston kreivin) kanssa ja vaikka tämä piti häntä lapsuuden ystävänä, Fernand silti kamppaili Edmondin kanssa Mercédèsin huomiosta ja osallistui siten Edmondin epäoikeudenmukaiseen vangitsemiseen.
Mercédès de Morcerf (Mercédès Herrera) (メルセデス Merusedesu)
Edmond Dantèsin entinen kihlattu, kunnes kuultuaan Edmondin kuolemasta meni naimisiin lapsuuden ystävänsä Fernandin kanssa. Vaikka hän onkin uskollinen vaimo ja huolehtiva äiti, hän kaipaa yhä Edmondia.
Vicomte Albert de Morcerf (アルベール・ド・モルセール子爵 Arubēru Do Morusēru Shishaku)
Sarjan päähenkilö. Lapsellinen 15-vuotias, joka tapaa kreivin lomaillessaan kuusiirtokunnassa, Lunassa. Kreivi käyttää Albertia hyväkseen sulautuakseen pariisilaiseen yhteiskuntaan.

Danglars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Le Baron Jullian Danglars (ダングラール男爵 Dangurāru Danshaku)
Työskenteli joskus samassa laivassa kuin Edmond Dantès, mutta on nyt Ranskan vaikutusvaltaisin pankkiiri ja himoitsee rikkautta yli kaiken. Danglars itse keksi suunnitelman vangita Edmond oman edun tavoitteluna ja myös sen takia, että Edmond oli paljastanut Danglarsin laivan varojen kavalluksen.
Victoria de Danglars (ビクトリア Bikutoria)
Suorasanainen ja päättäväinen. Hän ei ole yhtä rahanhimoinen kuin aviomiehensä ja hänen arvokkain omaisuutensa on hevosensa Eclipse, jota hän ei suostu myymään. Romaanissa hänen nimensä on Hermine (エルミーヌ, Erumīne).
Eugénie de Danglars (ユージェニー Yūjenī)
Albertin ja Franzin lapsuuden ystävä ja Albertin kihlattu. Sopimukseen hän ei vaikuta olevan kovin tyytyväinen ja hän käyttäytyy Albertia kohtaan välillä kylmästi. Sarjan kuluessa hän kuitenkin huomaa rakastuneensa Albertiin ja näyttää tälle tunteitaan säveltämällä musiikkia ja soittamalla pianoa. Hän haluaa joskus ammattilaispianistiksi.

Villefort[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerard de Villefort Procureur-général (ヴィルフォール首席判事 Virufōru Shuseki Hanji)
Pariisin korkea-arvoisin tuomari, jota katsotaan kuuluvan sosiaaliseen eliittiin. Jakaessaan tuomioita Villefort on yleensä armoton, ja juuri hän lähetti Edmond Dantèsin vankilaan ilman oikeudenkäyntiä.
Valentine de Villefort (ヴァランティーヌ Varantīnu)
Villefortin ja tämän ensimmäisen vaimon tytär. Hän on jokseenkin vetäytynyt ja hauras, ja suurimman osan ajasta sairaalloinen. Hän on kihloissa Franzin kanssa, mutta tällä ei näytä olevan yhtään tunteita häntä kohtaan. Jonkin ajan päästä hän alkaa kiintyä Maximilien Morreliin, mutta koska tämä on sotilas, Valentinen isä ei hyväksy Maximilienia.
Héloïse de Villefort (エロイーズ Eroīzu)
Villefortin toinen vaimo. Valentinen äitipuoli. Hän on katkera tytärpuoltansa kohtaan koska tietää tämän perivän äidinpuoleisten isovanhempiensa ja Noirtierin rikkaudet, kun taas Héloïsen poika Edouard ei peri juuri mitään omaisuutta. Hän harrastaa puutarhanhoitoa yksityisessä kasvihuoneessaan. Hän on hyvin kiinnostunut myrkkyopista ja useimmat kasveistaan ovat hyvin myrkyllisiä.
Edouard de Villefort (エドワール Edowāru)
Héloïsen ainoa lapsi. Hän on nuori ja hemmoteltu poika, jonka äitinsä toivoo perivän joskus Villefortien omaisuuden.
Noirtier de Villefort (ノワルティエ老 Nowarutie-Rō)
Gérard de Villefortin isä. Heillä on nykyään vihamielinen suhde. Noirtier oli kerran Ranskan hallituksen korkea-arvoinen virkamies, mutta halvaantui aivoinfarktin seurauksena eikä kykene enää puhumaan. Valetine on omistautunut Noirtierin hoitoon ja hyvinvointiin.

Muita henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Le Baron Franz d'Epinay (フランツ・デピネー男爵 Furantsu Depinē Danshaku)
Albertin paras ystävä, joka vaikuttaa olevan Albertia hieman kypsempi.
Maximilien Morrel (マクシミリアン・モレル Makushimirian Moreru)
Sotilas, joka rakastuu Valentineen. Hänen isänsä omisti kauppalaivaston, jossa Edmond Dantès oli töissä. Hän on sosiaalisesti kömpelö, mutta myös vahva, rohkea ja rehellinen.
Lucien Debray (リュシアン・ドプレー Ryushian Dopurē)
Albertin ja Franzin kaveri. Hän työskentelee Ranskan hallituksessa sihteerinä. Hän on naisten mies, ja hänellä on rakkausjuttu Victoria de Danglarsin kanssa.
Robert Beauchamp (ボーシャン Bōshan)
Albertin ja Franzin kaveri. Työskentelee toimittajana.
Raoul de Château-Renaud (ラウル・ド・シャトー=ルノー(ルノー) Rauru Do Shatō-Runō)
Albertin ja Franzin kaveri. Hän taisteli sotilaana edellisessä sodassa, jonka aikana hänen henkensä pelasti Maximilien Morrel.
Luigi Vampa (ルイギヴァンパ Ruigi Vanpa)
Laajasti tunnettu Lunassa toimivan rosvojoukon päällikkö. Hän sieppaa Albertin tarinan alussa.
Peppo (ペッポ Peppo)
Nuori nainen, joka Luigi Vampan käskystä viettelee Albertia Lunassa festivaalin aikana antaakseen Luigille mahdollisuuden siepata tämä. Kun Albert on määrätty kidutettavaksi ja tapettavaksi, Peppo yrittää kuitenkin suojata häntä. Peppo on transsukupuolinen (eli syntyi poikana) ja myöhemmin sarjassa rakastuu syvästi Albertiin.
Marquis Andrea Cavalcanti (アンドレア・カヴァルカンティ(侯爵) Andorea Kavarukanti (Kōshaku))
Kreiville tuttu italialainen rikollinen. Kreivi pelastaa hänet teloitukselta, rahoittaa häntä ja tuo hänet Pariisiin aatelismiehenä. Tavattuaan Danglarsit hänestä tulee Eugénien sulhanen, vaikka tämä alun perin oli aikeissa mennä naimisiin Albertin kanssa. Hääyönä Marquis kuitenkin pidätetään, kun hän paljastuu olevansa vain kreivin palkittu huijari.
Gaspard Caderousse (カドルッス Kadorussu)
Aatelisnainen, joka tuntee Franz d'Epinayn hyvin ja on hyvissä väleissä tämän kanssa. Toistuva hahmo sarjassa. Romaanissa hänet vihjataan olevan kreivitär Teresa Guiccioli, joka oli paroni George Gordon Byronin rakastajatar tämän lähdettyä ensimmäistä kertaa Englannista ja asetuttua Venetsiaan.

Tunnuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkukappale
  • "We Were Lovers"
Loppukappale
  • "You Won't See Me Coming"
    • Sanat: Jean-Jacques Burnel
    • Sovitus: Jean-Jacques Burnel & Loule Nicastro
    • Esittäjä: Jean-Jacques Burnel

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gankutsuō sai kriitikoilta hyvän vastaanoton. Etenkin animesarjan visuaalista tyyliä on kehuttu. Sarja voitti Paras TV-sarja -palkinnon Animation Kōbe -tapahtumassa syyskuussa 2005. Myöhemmin Anime News Networkin Theron Martin nimesi Gankutsuōn Vuoden Sarjaksi.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gankutsuou wins Best TV Series award at Animation Kobe fair 13.9.2005. Anime News Network. Viitattu 4.6.2009. (englanniksi)
  2. Martin, Theron: Theron Martin's Best (and Worst) of 2006 7.1.2007. Anime News Network. Viitattu 4.6.2009. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gankutsuou: The Count of Monte Cristo