GP-5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GP-5
Tyyppi kaasunaamari
Valmistusmaa  Neuvostoliitto
Valmistusvuodet 1970–1989
Tekniset tiedot
Paino (tyhjänä) 1,09 kg

GP-5 (ven. Гражда́нский Противога́з-5, Graždanski Protivogaz-5) on Neuvostoliitossa vuosina 1970–1989 valmistettu kaasunaamari. Naamari koostuu koko pään peittävästä kumisesta hupusta ja suodattimesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin GP-5 suunniteltiin suojaamaan kantajaa radioaktiiviselta ydinlaskeumalta ja kylmän sodan aikana naamareita toimitettiin useimpiin väestönsuojiin. Puolassa kokeiltiin, kykeneekö naamari oikeasti suojaamaan ABC-tilanteessa. Naamari toimi melko hyvin ja todettiin, että GP-5 kykenee suojaamaan tällaisessa tilanteessa 24 tunnin ajan. GP-5 tuli tunnetuksi sen laajasta käytöstä Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa.

Keräily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GP-5 on erittäin suosittu kaasunaamari keräilijöiden keskuudessa edullisen hintansa, sekä ensimmäistä- ja toista maailmansotaa jäljittelevän tyylinsä ansiosta (pyöreät linssit). Naamaria maahantuo Suomeen Varusteleka.[1]

Asbesti ja GP-5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 asbestilaboratorio löysi suodattimen puuvillakerroksesta 7,5 prosenttia asbestia. On väitetty suodattimen olleen suunniteltu niin, että asbestia ei tule sisäänhengittäessä, jos suodatin ei ole vain vaurioitunut.

GP-5:n suodatin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Russia: USSR (Page 2) – GP-5 The Gas Mask Database. Viitattu 14.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]