GNU Hurd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GNU Hurd
Hurd-logo.svg
Debian GNU HURD text mode screenshot.png
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1990
Kehitystilanne Aktiivinen
Tiedot
Lisenssi GNU General Public License, versio 2.0 tai myöhempi
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

GNU Hurd on mikroydin-palvelin-asiakas-arkkitehtuuriin pohjautuva vapaa käyttöjärjestelmän ydin, jonka mikroytimenä toimii GNU Mach, GNU-projektin oma toteutus Mach-mikroytimestä. HURD pyrkii laajentamaan perinteistä Unix-käyttöjärjestelmän toiminnallisuutta pysyen kuitenkin POSIX-yhteensopivana.

Hurd-nimi on rekursiivinen akronyymi sanoista Hird of Unix-Replacing Daemons (joukko Unixin korvaavia taustaprosesseja), ja HIRD puolestaan on määritelty akronyymiksi sanoista Hurd of Interfaces Representing Depth (joukko syvyyttä edustavia ohjelmointirajapintoja). Sanoina sekä HURD että HIRD ovat vain tätä varten keksittyjä muunnelmia englannin sanasta herd, joka tarkoittaa laumaa — kaikki sanat lausutaan [həːd]. Koko nimi GNU HURD on siis gnuulaumaan viittaava sanaleikki.[1]

GNU-projekti on kehittänyt Hurd-ydintä vuodesta 1990 alkaen. Hurdin kehitys hidastui, kun Linus Torvaldsin alulle panema Linux vei kehittäjien huomion teknisillä ominaisuuksillaan.[2] Hurdin varaan on voitu jo koota toimivia ohjelmistojärjestelmiä, mutta se on edelleen kehitysvaiheessa, eikä yhtään vakaata versiota ole vielä julkaistu. Hurd toimii ainoastaan IA-32-arkkitehtuurilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta GNU Hurd.