GM Aurigae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

GM Aurigae on nuori auringonkaltainen tähti, jolla on ympärillään kaasusta ja pölystä koostuva kiekko.


GM Aurigae[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GM Aurigaen näennäinen kirkkaus on 12,30 vaihdellen, eikä se siten näy paljain silmin. Tämä tähti on 457 valovuoden päässä, ja sen spektriluokka on K5Ve[1] GM Aurigaen massaksi on arvioitu 1,05 Auringon massaa. GM Aurigae on niin sanottu T Tauri -tähti, jollainen Aurinko oli ennen asettumistaan vakaaseen tilaan. Sen ikä on noin 1-10 miljoonaa vuotta. Kaasusta ja pölystä koostuvan kiekon läpimitta on 300 AU, ja sen massa on 0,05 Auringon massaa.

Pölykiekon aukko, tiivistynyt planeetta?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiekon aukko on 4 AU:n sisäpuolella, mikä viittaa siellä olevaan/oleviin tiivistyneeseen planeettaan/planeettoihin.[2] Tämä löytö viittaa omalta osaltaan siihen, että Jupiterin tyyppiset jättiläisplaneetat syntyvät tähtien ympärille nopeasti.

Planeetan GM Aurigae b massaksi on arvioitu 1,7 Jupiterin massaa, etäisyydeksi 2,5 Au ja kiertoajaksi 4 vuotta. Silloin planeetta kiertäisi asteroidivyöhykettä vastaavalla etäisyydellä keskustähdestään[3][1]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Stars with Exoplanets: GM Aurigae Jumk.de. Viitattu 29.04.2018 (englanniksi) .
  2. GM Aurigae: A Disk Cleared by a Planet? Astronomy group at the University of St Andrews. kesäkuu 2003. Viitattu 29.04.2018 (englanniksi) .
  3. GM Aurigae b Extrasolar Visions - Your Guide to Planets Beyond the Solar System. Viitattu 29.04.2018 (englanniksi) . Web archive 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]