GLaDOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GLaDOS
GLaDOS Portal-pelissä.
GLaDOS Portal-pelissä.
Laji tekoäly
Pelisarja Portal
Ensimmäinen peli Portal (2007)
Luoja Erik Wolpaw, Kim Swift
Ääninäyttelijä
(englanti)
Ellen McLain
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

GLaDOS (Genetic Lifeform and Disk Operating System) on kuvitteellinen tekoälyjärjestelmä Valven Portal- ja Portal 2 -videopeleissä. Järjestelmää ääninäyttelee Ellen McLain. GLaDOS on Portal-pelin alussa pelaajaa ohjaava ääni, mutta pelin edetessä järjestelmän puheet ja toimet muuttuvat pahansuoviksi, ja se yrittää useita kertoja tapattaa pelaajan hahmon ja suostuttelee luovuttamaan. Humoristisien ja sarkastisten repliikkien vuoksi muun muassa Empire[1], GamePro[2] ja PC World[3] ovat listanneet GLaDOSin parhaiden videopelihahmojen ja -vihollisten joukkoon.

GLaDOS kuullaan myös Portal-pelien lopputekstien aikana soivissa humoristisissa kappaleissa "Still Alive" ja "Want You Gone", jotka molemmat on säveltänyt Jonathan Coulton. "Still Alive" julkaistiin useissa Rock Band -sarjan peleissä ilmaiseksi ladattavana lisäkappaleena. Se on myös osa The Orange Boxin iTunesista ladattavaa soundtrackia.

Luominen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GLaDOS toivottaa pelaajan tervetulleeksi

GLaDOS toivottaa pelaajan tervetulleeksi Aperture Sciencen tutkimuslaitokseen Portal-pelin alussa.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

GLaDOSin ääninäyttelijänä toimi ensimmäisessä Portal-pelissä oopperalaulaja Ellen McLain. Ääni luotiin ensin tietokoneella puhesynteesillä, minkä jälkeen McLain yritti matkia sitä muuttamalla omaa ääntään puhesynteesin tapaiseksi. McLain lisäsi puheeseen erilaisia tunnetiloja tarpeen mukaan.[4] Viimeisessä kohtaamisessa GLaDOSin kanssa McLain muutti ääntään "moraaliytimen" irtoamisen jälkeen siten, että siinä ei kuuluisi enää myötätuntoa pelaajaa kohtaan.[5] Ääninäyttelyn jälkeen puhe digitoitiin, jotta se kuulostaisi enemmän tietokoneelta.[6]

Portalin kenttäsuunnittelija Kim Swift kertoi, että kehitystiimi halusi luoda Portalista pelin, jonka pelaajat pystyivät läpäisemään yhdessä illassa, jotta he kuulisivat GLaDOSin ja sen laulaman kappaleen.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 50 Greatest Video Game Characters Empire. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  2. GamePro Editors' Choice *2007* 27.12.2007. GamePro. Viitattu 10.8.2012. (englanniksi)
  3. Top 10 Big-Time, Badass Video Game Villains 13.3.2010. PC World. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  4. Hatfield, Daemon: GLaDOS Speaks 31.10.2007. IGN. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  5. Sheffield, Brandon: Still Alive: Kim Swift And Erik Wolpaw Talk Portal 25.3.2008. Gamasutra. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  6. Coulton, Jonathan: Portal: The Skinny jonathancoulton.com. 15.10.2007. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  7. Student Union 18.3.2008. develop. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)