GIOVE-A

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta GIOVE A)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GIOVE A, aiemmin GSTB-V2/A, on brittiläisen Surrey Satellite Technology-yhtiön (SSTL) kehittämä satelliitti. Se on toinen Galileo-navigaatiosatelliittijärjestelmän testisatelliteista. Satelliitin nimi on sekä lyhenne sanoista "Galileo In-Orbit Validation Element" että viittaus Galileo Galilein tekemään Jupiterin (italiaksi Giove) tutkimukseen.

Satelliitin testaus ESAn ESTEC-keskuksessa Hollannissa alkoi 2. elokuuta 2005. Satelliitti laukaistiin Baikonurista Kazakstanissa 28. joulukuuta 2005.

Ensimmäinen osa Galileo-järjestelmää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GIOVE-A:n lähettämä ensimmäinen testisignaali L1-alueella tammikuussa 2006. Nuolet ilmaisevat GPS-taajuuksia.

Satelliitin avulla testataan eurooppalaisen järjestelmän tekniikkaa, mutta sen lento palvelee myös juridisia syitä. Kansainvälinen radiotaajuuksia jakava elin ITU nimittäin vaatii, että Galileo-järjestelmä lähettää avaruudesta signaalia varatulla taajuudella viimeistään vuoden 2006 lopussa. Muuten taajuusallokaatio vapautuu muuhun käyttöön.

Tekniikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GSTB-V2/A on kolmeakselistabiloitu piensatelliitti. Sen koko on 1,3 m × 1,8 m × 1,65 m. Sen massa on 600 kg. Se tuottaa useita satoja watteja sähkötehoa kahden 1,74 metriä pitkän aurinkopaneelin avulla. Satelliitin suunniteltu toiminta-aika on kaksi vuotta. Satelliitin hyötykuormaan kuuluvat teknisesti kriittiset elementit:

  • Antenni, joka koostuu matriisista (phased array) pieniä L-taajuuskaistan elementtejä
  • Kaksi signaalin generoivaa yksikköä
  • Kaksi atomikelloa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.