Günter Wallraff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Günter Wallraff
Günter Wallraff 2014.
Günter Wallraff 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt1. lokakuuta 1942 (ikä 79)
Burscheid, Saksa
Kansalaisuus saksalainen
Ammatti toimittaja, kirjailija
Kirjailija
Äidinkielisaksa
Tuotannon kielisaksa
Aiheesta muualla
www.guenter-wallraff.com
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Günter Wallraff (1. lokakuuta 1942 Burscheid, Saksa) on saksalainen toimittaja ja kirjailija, joka yhteiskunnan epäkohtia paljastaakseen on tehnyt raportteja ja kirjoja esiintymisistään eri rooleissa, kuten somalina, tehdastyöläisenä ja turkkilaisena ”Gastarbeiterina” (vierastyöläisenä).[1]

Valepuvussa esiintymisen Wallraff aloitti 1969 kirjoittaessaan teosta 13 unerwünschte Reportagen ("13 juttua, joita ei toivota", ei suom.). Hän kuvailee siinä kokemuksiaan esiintyessään alkoholistina, kulkurina ja kemiantehtaan työntekijänä.

Vuonna 1974 Wallraff osoitti mieltä Kreikan sotilasjunttaa vastaan Ateenassa ja hankkiutui tarkoituksellisesti pidätetyksi ilman henkilöpapereita. Pidätettynä häntä kidutettiin, kunnes hän paljasti henkilöllisyytensä, jolloin hänet tuomittiin vankeuteen. Juntan kaaduttua Wallraff vapautettiin.

Vuonna 1977 Wallraff palkkautui saksalaisen bulevardilehden Bild-Zeitungin toimittajaksi nimellä "Hans Esser". Kirjoissaan Der Aufmacher ('pääjuttu') Zeugen der Anklage ('syyttäjän todisteet') hän kertoo työskentelystään toimittajana ja kuvaa lehden journalistisia tapoja. Kirjan pohjalta on tehty elokuva Pakotie pimeään (ensi-ilta 1990).

Wallraffin teos Ganz unten (suom. Pohjalla) vuodelta 1985 oli Saksan siihen asti myydyimpiä kirjoja. Teosta varten Wallraff esiintyi kahden vuoden ajan saksanturkkilaisena.

Vuonna 2009 Wallraff julkaisi kirjan, jossa hän kertoo kokemuksistaan muun muassa somalialaisena, asunnottomana ja puhelinmyyjänä.

Syytteet plagioinnista ja Stasi-yhteyksistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittaja Hermann L. Gremliza väitti vuonna 1987, että osa Wallraffin Bild-Zeitung-aiheisesta kirjasta on tosiasiassa hänen kirjoittamaansa. Wallraff ei ole ottanut julkisuudessa kantaa syytökseen.

Wallraffia on myös syytetty toiminnasta Stasin hyväksi. Hampurilaisen tuomioistuimen vuonna 2004 antaman päätöksen mukaan hänestä ei saa käyttää nimityksiä Inoffizieller Mitarbeiter eikä Stasin avustaja. Syytöksiä on esittänyt lähinnä Axel Springer Verlag, joka julkaisee Bild-Zeitungia.[2]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pohjalla, alkuteos Ganz unten, suom. Hannu Väisänen, Hki : Kirjayhtymä, 214 s., ISBN 951-26-2891-0
  • Reportaaseja julkisivun takaa, suom. Ulf-Erik Qvickström. Helsinki : Tammi, 1973, 150 s (Teos on koottu reportaaseista, jotka on aikaisemmin julkaistu teoksissa 13 unerwünschte Reportagen ja Neue Reportagen, Untersuchungen und Lehrbeispiele.) ISBN 951-30-2265-X. Sarja: Huutomerkki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Günter Wallraff.