Gülen-liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gülen-liike
Gülen Hareketi
Perustaja Fethullah Gülen
Tyyppi koulutus
Päämaja Yhdysvallat
Viralliset kielet englantilähde?

Gülen-liike (turk. Gülen Hareketi), Hizmet-liike (turk. Hizmet Hareketi), Fethullah Gülen -liike (turk. Fethullah Gülen Hareketi), sen kannattajien mukaan Hizmet (’palvelus’) tai Cemaat (’(uskonnollinen) yhteisö’)[1][2] on Yhdysvaltoihin siirtyneen turkkilaisen imaamin Fethullah Gülenin kannattajien muodostama liike, jolla ei ole varsinaista keskusjohtoa. Sen pääasiallinen toimintamuoto on koulujen perustaminen aatteen edistämiseksi. Suomessa liikkeen tukijat ovat muodostaneet yhdistyksen Finland Dialog.[3] Turkki käyttää liikkeestä nimitystä FETÖ (turk. Fethullahçı Terör Örgütü, ’Fethullahistinen terroristiorganisaatio’).lähde?

Fethullah Gülen

Turkin mukaan sen liittolaiset, kuten Persianlahden yhteistyöneuvosto,[4] ja Nato ovat tunnustaneet Fetön terroristijärjestöksi.[5] Todellisuudessa kyse on Naton osalta virhetulkinnasta, joka koskee Stoltenbergin puhetta, ja tulkinta on torjuttu.[6] Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston ja Ruotsin Ann Linden Madridissa kesäkuussa 2022 allekirjoittamassa yhteisymmärrysasiakirjassa Turkin kanssa sitoudutaan olemaan tukematta Fetöä.[7][8]

Gülen-liikkeen perustamia kouluja on maailmalla 140–150 maassa,[3] Suomessa on kaksi koulua, joiden omistaja on Gülenin tukija. Omistajan mukaan liike ja koulu eivät saa rahaa ulkomailta. Koulujen oppilaat ovat Suomessa lyhyillä komennuksilla olevien lapsia. Turkkiin perustetut koulut on lakkautettu kesän 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen.[9]

Kouluissa on englanninkielinen opetus, ja oppiaineina ovat tieteet ja matematiikka, uskontoa ei opeteta. Koulujen asuntoloissa islamin vaikutus on kuitenkin hyvin vahva. Ruotsalaisen Security & Development -tutkimuslaitoksen tutkijan Svante E. Cornellin mukaan liike muistuttaa lahkoa.[9]

Liikettä pidetään vanhoillisena, eivätkä naiset näy sen toiminnassa, mutta se suhtautuu myönteisesti länsimaihin. Turkissa liike on julistettu terroristijärjestöksi. Liikkeen tarkoitusperistä ei ole selvyyttä. Se itse väittää olevansa epäpoliittinen, mutta esimerkiksi Cornellin mukaan se pyrki Turkissa saamaan kannattajiaan valtion instituutioihin saadakseen sitä kautta vallan niissä. Se vastustaa armeijan valtaa.[3]

  1. Birol Başkan: Turkey. The (Gülen) Cemaat and the State: An Unfinished Conquest, s. 885–897. Cham: Springer International Publishing, 2022. ISBN 978-3-030-86468-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 27.10.2022). (englanniksi)
  2. Hadi Uluengin: Is Gülen Movement A Religious Community (cemaat) or A Social Community (camia)? (artikkeli on käännös alkuperäisestä Hurriyetissä julkaistusta turkinkielisestä jutusta) Hizmet News. 2.11.2012. Viitattu 27.10.2022. (englanniksi)
  3. a b c Nalbantoglu, Helsingin Sanomat, s. A 22–23
  4. GCC declare Gulen group a 'terrorist organisation, Middle East Monitor 14.10.2016 (englanniksi)
  5. Erdogan: "Fetö is included in the list of terrorist organizations of NATO" txtreport.com. Viitattu 27.10.2022. (englanniksi)
  6. Stoltenberg’s remarks on terrorism misrepresented by Turkey’s pro-gov’t media despite transcript Turkish Minute 6.7.2022. Viitattu 12.2.2023 (englanniksi)
  7. Tällainen on Suomen, Ruotsin ja Turkin allekirjoittama asiakirja, joka avasi Nato-jumin Yle Uutiset. 29.6.2022. Viitattu 27.10.2022.
  8. Trilateral Memorandum Ulkoministeriö (Sopimuksen teksti: "not provide support to - - the organisation described as FETO in Turkiye"
  9. a b Nalbantoglu, Helsingin Sanomat, s. A 22