Gåsgrund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veneitä Gåsgrundin laiturissa.

Gåsgrund on ulkoilusaari Espoon Suvisaaristossa. Se sijaitsee muutama sata metriä Lehtisaarten lounaispuolella ja kolmisen kilometriä Suvisaariston pääsaarista kaakkoon.

Gåsgrundiin kulkee kesäisin yhteysalus, suojasatama on saaren koillisrannalla.[1]

Gåsgrundin pinta-ala on noin kymmenen hehtaaria. Saaren pituus lounaiskärjestä koilliseen kärkeen on puolisen kilometriä ja leveys kapeimmalla kohdalla noin sata metriä. Paljasta kalliorantaa on etenkin Suomenlahden ulapalle avautuvalla etelärannalla. Saaren maasto muodostuu pääosin silokallioista ja rehevistä niityistä sekä harvapuisesta kangasmetsästä.[2] Gåsgrundin luoteisosassa sijaitsee 0,2 hehtaarin laajuinen suojeltu merenrantaniitty. Länsirannalla sijaitsee vuorijonopoimutuksen seurauksena muodostunut kallioperän rakenne, hieman sen eteläpuolella on lyhyt rantavalli, joka koostuu verraten pienistä kivistä.[1]

Parisataa metriä Gåsgrundista lounaaseen sijaitsee kallioluoto ja luonnonsuojelualue Bullen. Espoon kaupungin uloin ulkoilusaari Knapperskär puolestaan sijaitsee runsaat puoli kilometriä Gåsgrundista etelälounaaseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gåsgrund (pdf) Espoo.fi. Espoo: © Espoon kaupunki. Viitattu 7.3.2018.
  2. Espoon ulkoilusaaret (html) Espoo.fi. Espoo: © Espoon kaupunki. Viitattu 7.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]