Gävlen linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gävlen linna.

Gävlen linna (ruots. Gävle slott) on linna Gävlessä, Ruotsin Gästriklandissa. Se on maailman pohjoisin niin kutsuttu Vaasalinna, eli linna, jonka on rakennuttanut joko Kustaa Vaasa tai hänen poikansa Eerik XIV, Juhana III ja Kaarle IX.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuningas Juhana III käynnisti linnan rakentamistyöt rakennusmestari Mårten Roddhsmanin avustamana vuonna 1583. Syvästi uskonnollinen Juhana rakennutti linnaa, jonka keskeisimmäksi osaksi tulisi kirkkohuone. Linnan piirustuksista vastasi kuninkaan arkkitehti Willem Boy. Linna valmistui vuonna 1597. Kuningas Juhana ei ehtinyt nähdä linnaa koskaan valmiina – hän kuoli jo viisi vuotta aiemmin.

Vuonna 1726 pääsiäisen jälkeen tulipalo tuhosi linnan.[1] Linnan annettiin seisoa pahoin vaurioituneena muutaman vuoden ennen kuin vuonna 1741 siitä päätettiin tehdä taas maaherranresidenssi, kuten se oli aikaisempina vuosina ollut. Arkkitehti Carl Hårleman sai tehtäväkseen suunnitella uudistustyöt. Hårlemanin kynästä linna sai nykyisen ulkonäönsä. Siinä on jäljellä 1500-luvulla rakennetut seinät, mutta muuten se on uusittu kokonaan ja edustaa 1700-luvun ranskalaisvaikutteista rokokoota.[1] 1760-luvulla linna oli muuttovalmis,[1] ja sinne muutti maaherra Axel Johan Gripenhielm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Länsstyrelsen Gävleborg (ruotsiksi) Viitattu 13.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gävlen linna.