Gävlen linna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gävlen linna.

Gävlen linna (ruots. Gävle slott) on linna Gävlessä, Ruotsin Gästriklandissa. Se on maailman pohjoisin niin kutsuttu Vaasalinna, eli linna, jonka on rakennuttanut joko Kustaa Vaasa tai hänen poikansa Eerik XIV, Juhana III ja Kaarle IX.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuningas Juhana III käynnisti linnan rakentamistyöt rakennusmestari Mårten Roddhsmanin avustamana vuonna 1583. Syvästi uskonnollinen Juhana rakennutti linnaa, jonka keskeisimmäksi osaksi tulisi kirkkohuone. Linnan piirustuksista vastasi kuninkaan arkkitehti Willem Boy. Linna valmistui vuonna 1597. Kuningas Juhana ei ehtinyt nähdä linnaa koskaan valmiina – hän kuoli jo viisi vuotta aiemmin.

Vuoden 1727 pääsiäisen jälkeen tulipalo tuhosi linnankirkon ja linnan ylimmän kerroksen. Linnan annettiin seisoa pahoin vaurioituneena muutaman vuoden ennen kuin vuonna 1741 siitä päätettiin tehdä taas maaherranresidenssi, kuten se oli aikaisempina vuosina ollut. Arkkitehti Carl Hårleman sai tehtäväkseen suunnitella uudistustyöt. Hårlemanin kynästä linna sai nykyisen ulkonäönsä. Vuonna 1754 linna oli muuttovalmis, ja sinne muutti maaherra Axel Johan Gripenhielm.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gävlen linna.