Futility, or the Wreck of the Titan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Futility, or The Wreck of Titan on Morgan Robertsonin kirjoittama novelli vuodelta 1898. Se kertoo tarinan kuvitteellisesta aikoinaan maailman suurimmasta ja ylellisimmästä matkustajalaivasta Titanista sekä sen haaksirikosta huhtikuussa 1898. Kirjalla on hyvin paljon yhtäläisyyksiä neljätoista vuotta myöhemmin tapahtuneen RMS Titanicin haaksirikon kanssa. Robertson kirjoitti kirjan pukeakseen sanoiksi oman turhautumisensa sen ajan viktoriaaniseen yhteiskuntajärjestelmään.

Alkuperäinen vuoden 1898 novelli ilmestyi nimellä Futility, eikä se saanut paljonkaan huomiota osakseen. Vuonna 1912, pian Titanicin uppoamisen jälkeen, novelli julkaistiin uudelleen pienin muutoksin nimellä The Wreck of Titan.[1]

Tarinan päähenkilö on John Rowland, Kuninkaallisesta laivastosta erotettu upseeri, joka on erottamisensa jälkeen ratkennut alkoholistiksi ja pudonnut yhteiskunnan alimpaan kerrokseen. Nyt hän työskentelee brittiläisellä matkustajaristeilijä Titanilla kansimiehenä. Titan lähtee matkalleen New Yorkista kohti Englantia matkustajinaan rikkaita kuuluisuuksia. Eräänä yönä Titan törmää jäävuoreen ja alkaa upota. Pelastusveneitä on vain puolelle matkustajista, mutta edes niin moni ei pelastu, vaan ainoastaan 13 henkeä, joiden joukossa on Rowland sekä hänen entisen rakastajattarensa tytär. Rowland on tavannut rakastajattarensa ja tämän tyttären Titanilla ja pelastaa tyttären haaksirikosta hyppäämällä jäälle. Loppuosa kirjasta seurataan Rowlandin seikkailuja pohjoisella Atlantilla, missä hän muun muassa tappaa ihmisen ja syö tämän. Rowland ja tyttö pelastuvat, kun he löytävät ajelehtivan pelastusveneen, ja pian eräs laiva noukkii heidät kyytiinsä. Rowlandin palattua Englantiin elämä palaa taas raiteilleen ja hän pääsee parlamenttiin töihin. Kirja loppuu siihen, kun Rowland vastaanottaa viestin entiseltä rakastajattareltaan, joka kutsuu Rowlandin tapaamaan häntä ja tytärtään.

Yhtäläisyydet Titanicin kanssa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Molemmat, Titan ja Titanic ovat aikansa suurimpia ja ylellisimpiä laivoja. Titan painoi 45 000 tonnia ja Titanic 46 000 tonnia. Titanicin uppoamisen jälkeen julkaistuissa versioissa Titanin paino on kuitenkin muutettu 70 tuhanneksi tonniksi.
  • Titan oli 800 jalkaa pitkä, Titanic taas 880.
  • Titanin huippunopeus oli 25 solmua, Titanicin 23 solmua.
  • Molempien matkustajina on maailman kuuluisimpia ja rikkaimpia ihmisiä.
  • Molemmat törmäävät jäävuoreen ja uppoavat Pohjois-Atlantilla huhtikuussa.
  • Kummassakaan ei ole tarpeeksi pelastusveneitä matkustajille.

Edellä mainituista yhtäläisyyksistä huolimatta kirjan ja Titanicin haaksirikon välillä on tärkeitä eroavaisuuksia. Titan lähti matkaan New Yorkista, kun taas Titanic Southamptonista. Titanin haaksirikkoyönä oli sumuista, kun taas Titanicin upotessa oli täysin kirkasta ja tyyntä. Lisäksi Titan upposi paljon nopeammin kuin Titanic, ja se myös kaatui ennen katoamistaan pinnan alle. Tärkein eroavuus on selviytyjien määrä: Titanicilta pelastui 706, kun taas Titanilta vain 13.

  1. Lauren Davis: The novella that predicted the wreck of the Titanic 2012. io9. Viitattu 31.7.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]