Fusako Shigenobu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fusako Shigenobu (jap. 重信房子 , s. 28. syyskuuta 1945 Tokio[1]) on japanilainen kommunisti, joka johti kansainvälisesti toiminutta äärivasemmistolaista terroristijärjestöä Japanin punaista armeijakuntaa (JRA). Järjestö teki 1970- ja 1980-luvuilla terrori-iskuja eri puolilla maailmaa ja toimi yhteistyössä palestiinalaisten terroristijärjestöjen kanssa.

Shigenobun isä oli kauppias,[2] joka oli ennen toista maailmansotaa kuulunut salamurhia suorittaneeseen äärikansallismieliseen Ketsumeidan-salaliittoon[3] ja palvellut sota-aikana majurina Kenpeitai-sotilaspoliisissa[1]. Shigenobu aloitti vuonna 1964 opinnot Tokion Meiji-yliopistossa hankittuaan opiskelurahat työskentelemällä Kikkoman-yhtiölle.[2] Hän opiskeli farmasiaa, tempautui mukaan vasemmistolaiseen opiskelijaliikehdintään ja kääntyi kommunistiksi,[4] minkä jälkeen hän keskeytti opintonsa omistautuakseen vallankumoukselle[3]. Hän liittyi vuonna 1969 perustettuun äärivasemmistolaiseen ”Punaiseen armeijafraktioon” (Sekigunha) ja kohosi nopeasti sen johtoasemiin. Koska järjestö ei onnistunut iskuillaan lietsomaan vallankumousta Japanissa, Shigenobu päätti laajentaa taistelun maailmanlaajuiseksi.[4] Vuonna 1971 hän nai Takeshi Okudairan, minkä jälkeen he loivat yhteyden palestiinalaisjärjestö PFLP:n johtajaan George Habashiin ja matkustivat Libanoniin.[4][2]

JRA:n johdossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shigenobu perusti Punaisesta armeijafraktiosta irtautuneen Japanin punaisen armeijakunnan (Nihon Sekigun) Libanonissa helmikuussa 1971.[1] Hän ja Okudaira saivat taistelukoulutuksen palestiinalaisterroristien sissileireillä.[2] Shigenobun arvellaan vastanneen JRA:n raha-asioista ja suunnitelleen sen useimmat iskut käyttäen tukikohtanaan Bekaanlaaksoa Libanonissa.[2] Kun pääosa Japanissa olleista Punaisesta armeijafraktion jäsenistä kuoli tai jäi kiinni vuonna 1972 Asamavuorella käydyssä yhteenotossa poliisin kanssa, Shigenobu kutsui JRA:n jäljellä olleet jäsenet Libanoniin.[4] JRA alkoi toteuttaa PFLP:n puolesta terrori-iskuja, joiden uskottiin lietsovan maailmanvallankumousta. Ryhmä astui kansainväliseen julkisuuteen toteuttamalla toukokuussa 1972 Israelissa Tel Avivin lentoasemaiskun, jossa surmattiin 26 ihmistä, pääosin puertoricolaisia pyhiinvaeltajia. Shigenobun aviomies Okudaira kuoli iskussa.[4][2] Vaikka iskun tekijät olivat japanilaisia, sen on katsottu tuoneen itsemurhaiskut palestiinalaisterroristien toimintatapoihin.[4]

JRA toteutti seuraavina vuosina useita lentokonekaappauksia ja diplomaattisten edustustojen valtauksia eri puolilla maailmaa. Se oli 1970-luvun alkupuolella aktiivinen varsinkin Euroopassa, mutta toiminnan painopiste siirtyi sittemmin Lähi-itään ja Aasiaan. Vuonna 1977 Intiassa suoritetun Japan Airlinesin matkustajakoneen kaappauksen jälkeen järjestön toiminta hiipui pitkäksi aikaa. JRA aktivoitui vielä uudelleen vuosina 1986–1988. Sen viimeinen merkittävä terroriteko oli vuonna 1988 Napolissa Italiassa yhdysvaltalaissotilaiden lomapaikkaan tehty pommi-isku.[4][2] JRA:n toiminta hiljeni 1990-luvulla ja jäsenkunta supistui muutamaan henkilöön.[2] Se menetti tukikohtansa Libanonissa vuonna 1997, ja Libanon luovutti joukon JRA:n taistelijoita Japaniin maaliskuussa 2000.[5]

Pidätys ja vankeus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaniin salaa palannut Shigenobu pidätettiin lopulta 8. marraskuuta 2000[4] Takatsukissa lähellä Osakaa, jossa hän asui hotellissa mieheksi naamioituneena. Hän paljastui, kun joku tunnisti hänen tunnusomaisen tupakointitapansa.[2] Ollessaan tutkintavankeudessa hän ilmoitti 14. huhtikuuta 2001 lakkauttavansa JRA:n sanoen: ”Taistelumme oli riittämätöntä ja väärin, sillä siitä ei tullut osa Japanin yhteiskunnan historiaa”.[4] Shigenobu tuomittiin maaliskuussa 2006 tokiolaisessa tuomioistuimessa 20 vuodeksi vankeuteen syyskuussa 1974 suoritetun Ranskan Haagin-suurlähetystön valtauksen suunnittelusta sekä passiväärennöksistä.[4] Japanin korkein oikeus vahvisti tuomion heinäkuussa 2010. Shigenobu suorittaa nykyään vankeustuomiotaan Hachiojin sairaalavankilassa. Hänellä diagnosoitiin vuonna 2008 syöpä, joka on leikattu neljä kertaa.[1]

  1. a b c d Andrew McKirdy: Imprisoned Japanese Red Army founder Shigenobu holds out hope for revolution (englanniksi) The Japan Times 8.6.2017. Viitattu 7.8.2021.
  2. a b c d e f g h i Fusako Shigenobu (englanniksi) Terrorism Reference Library (2003), Encyclopedia.com. Viitattu 7.8.2021.
  3. a b Japanese Red Army (englanniksi) Extremist Groups: Information for Students (2006), Encyclopedia.com. Viitattu 7.8.2021.
  4. a b c d e f g h i j Christian Jokinen: ”Terrorismin torjunta Suomessa kylmän sodan aikana”, s. 139–141, 143, 145, 147–148 teoksessa Suomi terrorismi Supo – Koira joka ei haukkunut – Miksi ja miten Suomi on välttynyt terroristisen toiminnan leviämiseltä?. WSOY, Helsinki 2011.
  5. Sole Lahtinen: Punaisen armeijan terroristijohtaja pidätettiin Osakassa Japanissa (tilaajille) Helsingin Sanomat 9.11.2000. Viitattu 7.8.2021.