Furkan pohjatunneli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Furkan pohjatunnelin itäinen pääteasema on Realp, Urseren-laaksossa.
Furkan pohjatunnelissa kulkeva Matterhorn Gotthard Bahn -yhtiön autojuna Realpin asemalla.

Furkan pohjatunneli on Alppien läpi kulkeva rautatietunneli Sveitsissä, Matterhorn Gotthard Bahnin rataverkolla, välillä Oberwald-Realp, reitillä Brig-Andermatt. Tunnelin pituus on 15,442 km ja se on korkeimmillaan 1 564 metriä mpy. [1] Tunneli on otettu käyttöön vuonna 1982. Rautatie on yksiraiteinen. Tunnelissa on kaksi asemaa, Rotondo ja Geren, junien ohitusta varten.

Furkan pohjatunneli korvasi alkuperäisen, korkeammalla, noin 2 100 metrin korkeudessa sijaitsevan ja Furkapass-solan alittavan Furkan tunnelin, jonka liikenne jouduttiin keskeyttämään talvikaudeksi. Pohjatunnelin käyttöönoton jälkeen rautatieliikenteestä Wallisin ja Urin kantonien välillä tuli ympärivuotista. Tunnelissa on päiväaikaan paikallishenkilöliikennettä 60 minuutin ja autojunaliikennettä 30...60 minuutin välein. Lisäksi tunnelin kautta kulkee Glacier Express -matkailujuna ja tavaraliikennettä. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bahnprofil Schweiz, s. 71
  2. Offizielles Kursbuch Aikataulu 12.12.2010-10.12.2011, taulu nro 1982, 142, 144. Ittigen, Bern, Sveitsi: Bundesamt für Verkehr (Sveitsin liikenneministeriö). Viitattu 18.12.2010. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.