Fukushū

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fukushū (jap. 復讐) eli verikosto oli yleinen eettinen koodi samurai yhteiskuntaluokan keskuudessa keskiaikaisessa Japanissa. Samurain arvoasteesta riippumatta samurain surma saattoi sytyttää kipinän sukujen tai jopa klaanien väliseen verikostoon joka saattoi paisua sodaksi asti. Koska samurai oli ensi sijassa vastuussa toimistaan isännälleen, klaanilleen (hanilleen) tai suvulleen, ei kunniaansa varjeleva soturi (bushi) voinut seurauksien pelossa kevyesti antautua mahdollisesti surmaan johtavaan välienmittelöön. Fukushulla ei ollut viranomaisten vahvistamaa lupaa, vaan se liittyi soturin tie (bushidō) -eettiseen koodistoon.

Samurain, mutta myös alemman säädyn edustajan, surmaaminen saattoi johtaa myös lailliseen verikostoon (ada-uchiin). Toisin kun samurai-säädyn fukushū, ada-uchi vaati viranomaisten myöntämän luvan ja oli sallittu kohdistaa ainoastaan surmaajaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Don Cunningham: Taiho-jutsu,Law and Order in the Age of the Samurai. Tuttle Publishing, 2004. ISBN 0-8048-3536-5.
  • Timo Reenpää (päätoimittaja): BU - Samurain ammatti / Hashi 20/1998. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 1998. ISBN 951-98012-1-9.
  • Oscar Ratti, Adele Westbrook: Secrets of the Samurai , A Survey of the Martial Arts of Feudal Japan. Castle Books, 1973. ISBN 0-7858-1073-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TAIHO-JUTSU, Law and Order in the Age of the Samurai, Don Cunningham, sivu 25. Tutle Publishing, 2004
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.