Fuggerei

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katukuvaa Fuggereista

Fuggerei Augsburgin kaupungissa Baijerissa on yksi maailman vanhimmista olemassa olevista sosiaalisista asutusmuodoista. Asuntoalueen lahjoitti Jakob Fugger vuonna 1521. Se on muurien ympäröimä erillisalue ja on saanut nimensä Fugger-suvun mukaan, ja Jakob Fugger nuorempi perusti sen vuonna 1516 paikaksi, jonne Augsburgin puutteessa olevia kansalaisia voisi asuttaa.[1][2]

Nykyään 150 vähävaraista Augsburgin katolilaista asuu 67 talon 140 asunnossa vuosivuokralla 0,88 euroa. Sääntöjen mukaan asukkaiden on päivittäin rukoiltava Herran rukouksen , katolisen uskontunnustuksen ja Terve Marian sekä perustajalle ja Fugger -perheelle [3][4]

Fuggerein historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kompleksi rakennettiin vuosina 1516-1523 rakennusmestari Thomas Krebsin johdolla. Tuolloin kuudelle kadulle rakennettiin 52 taloa, joissa kussakin talossa oli kaksi asuntoa. Yksi taloista oli tarkoitettu hallintotehtäviin, minkä vuoksi vapaana oli vain 102 eikä 104 asuntoa. [5]

Kaksikerroksisten talojen asunnot, jotka rakennettiin suurelta osin standardoitujen pohjapiirrosten mukaan, suunniteltiin poikkeuksellisen moderneiksi rakennushetken olosuhteisiin verrattuna. Ajatus Fuggereistä itseavun apuvälineenä oli suorastaan moderni. Sosiaalinen asuminen oli tarkoitettu köyhyysvaarassa oleville käsityöläisille ja päivätyöläisille , jotka eivät esimerkiksi sairauden vuoksi pystyneet hoitamaan omaa kotitalouttaan. He pystyivät ansaitsemaan elantonsa Fuggereissä ja sen ulkopuolella, ja heidän piti muuttaa pois, kun he kykenivät elättämään itsensä.

1900-luvulle asti Fuggereissä asui pääasiassa perheitä, joissa oli usein useita lapsia. Vain "arvolliset köyhät" saivat muuttaa yhteiskuntaan. Perustajan toiveen mukaan kerjäläisiä ei otettu vastaan.

"Fuckerey" sai nimensä jo vuonna 1531. Ensimmäinen Fuggerei-pappi oli jesuiitta Petrus Canisius, joka julistettiin pyhäksi vuonna 1925 . Rakennusmestari Hans Holl rakensi vuonna 1581/82 paikkakunnalle Markus ja Philipp Eduard Fuggerin lahjoittaman Pyhän Markuksen kirkon .

Kolmikymmenvuotisen sodan aikana ruotsalaiset tuhosivat suurelta osin Fuggerein. Vuodesta 1681 kuolemaansa vuonna 1694 asti Franz Mozart, säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin isoisoisä , asui Fuggereissä.

Fuggerein laajennukset tapahtuivat vuosina 1880 ja 1938.

Toisen maailmansodan aikana noin kaksi kolmasosaa asutuksesta tuhoutui Britannian kuninkaallisten ilmavoimien kahdessa ilmahyökkäyksessä Augsburgiin 25-26 helmikuuta 1944. 1. maaliskuuta 1944 ruhtinas- ja kreivikunnan Fugger-perheen neuvosto päätti rakentaa Fuggerein uudelleen.

Vuodesta 1945 lähtien yhteiskuntaa rakennettiin uudelleen historiallisen mallin mukaan säätiön varoilla Raimund von Doblhoffin suunnitelmien mukaan, jotta ensimmäiset rakennukset otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1947.

Jälleenrakennus valmistui 1950 - luvulla . Vuoteen 1973 mennessä Fuggerei-rakennusta laajennettiin noin kolmanneksella ostetuilla vierekkäisillä rauniokiinteistöillä nykypäivän 67 taloon, joissa on 140 asuntoa.

Vanhempia Fuggereien edelläkävijöitä ovat esimerkiksi Belgian beguinages, sen jälkeen kun puhtaasti uskonnollinen luonne hylättiin 1200-luvulla ja ne vihittiin uudelleen hyväntekeväisyyteen, Nördlingenin hengelliset talot ja Augsburgissa ns. St St. Antonin Pfründe .

Fuggerei tänään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat Fuggerein asunnot ovat kooltaan noin 60 neliömetriä ja niissä on oma sisäänkäynti. Lähes kaikissa pohjakerroksen asunnoissa on puutarha, yläkerran huoneistoissa varasto. Huoneistot on liitetty Augsburgin kaupungin kaukolämpöverkkoon Pääsyvaatimukset ovat edelleen samat kuin sen perustamishetkellä: Jokaisen, joka haluaa asua Fuggereissä, on oltava Augsburgista, katolinen ja hyvämaineinen. Fuggerein asunnon vuosivuokra on edelleen yhden Reinin guldenin nimellinen, inflaatiosta huomioimaton arvo (vastaa 0,88 euroa ). Vuokralaiset maksavat lisäkulut (85 euroa 1.7.2013 alkaen).[6]

Vuodesta 2006 lähtien vierailijoille on kuitenkin ollut avoinna vain yksi portti, jonka yövartija sulkee joka ilta klo 22.00-5.00. Keskiyöhön mennessä Ochsentorin kautta palaavat Fuggerein asukkaat maksavat yövartijalle palkkion 0,50 euroa, sitten yhden euron. Pääportti aukeaa jälleen klo 5 alkaen. Fuggerei-säätiön omaisuus koostuu metsistä ja kiinteistöistä, ja se rahoittaa yhteiskuntajärjestelyä tähän päivään asti. Matkailu lisättiin uudeksi taloudelliseksi tulolähteeksi vuonna 2006 .

Fuggerei on yksi yhdeksästä Fugger-säätiöstä, ja sitä hallinnoi Princely and Countly Fugger -säätiön hallinto. Säätiön ylläpitäjä on Wolf-Dietrich Graf von Hundt . Hallinnollinen valvontaelin on Princely and Countly Fugger Family Senior Council.

Vuodesta 2004 lähtien Maria Elisabeth kreivitär Thun-Fugger on ollut ensimmäinen nainen perheen seniorineuvoston puheenjohtajana. [7] Siinä ovat edustettuina Hubertus Prinssi Fugger-Babenhausen ja Markus Graf Fugger-Babenhausen, samoin kuin kreivi Albert Fugger von Glött kuolemaansa asti .

Matkailu Fuggereissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Augsburgin kaupungintalon ohella Fuggerei on luultavasti kaupungin suosituin matkailukohde. Vierailu maksaa sisäänpääsymaksun, jota käytetään Fuggerein säilyttämiseen.

Vuonna 2006 Fuggerei-museota laajennettiin ja suunniteltiin uudelleen merkittävästi. Siinä on myös viimeinen jäljellä oleva alkuperäinen huoneisto, joka on kalustettu 1700-luvun tyyliin.

Vuodesta 2007 lähtien täysin kalustettu show-huoneisto Ochsengassella on näyttänyt, kuinka Fuggerein asukkaat elävät nykyään.

Vuonna 2008 museo rakennettiin "Maailmansodan bunkkeriin Fuggereissä". Säilytetyssä ilmahyökkäyssuojassa vuodelta 1943, rakennuksen syntyhistoria, Augsburgin pommi-ilta 25.26. Helmikuu 1944 , jälleenrakennuksen vuodet ja Fuggerein laajennus vuoteen 1973 saakka on dokumentoitu Fuggerei-museossa, näyttelyhuoneistossa ja toisen maailmansodan bunkkerin elokuvat kertovat säätiön ja perustajaperheen historiasta.

Useat Fuggerein nähtävyydet - kirkosta Franz Mozartin kotiin - on viitoitettu saksaksi , italiaksi ja englanniksi vuodesta 2006 lähtien .

Vuonna 2007 Fuggereiin pystytettiin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Augsburgin muistomerkki Fuggerein perustajalle Jakob Fugger Richille . [8]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]