Fucales

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fucales
Rakkohauru eli rakkolevä (Fucus vesiculosus)
Rakkohauru eli rakkolevä (Fucus vesiculosus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Chromalveolata
Kaari: Ruskeat levät Heterokontophyta
Luokka: Ruskolevät Phaeophyceae
Lahko: Fucales
Bory de Saint-Vincent, 1927[1]
Katso myös

  Fucales Wikispeciesissä
  Fucales Commonsissa

Fucales on ruskolevien lahko. Niiden sekovarret kasvavat keskikokoisiksi, 10 cm – 2 m pitkiksi. Sekovarren muoto vaihtelee suuresti suvusta toiseen ja jopa saman suvun lajien välillä.[2] Tunnetuimpia Fucales-leviä ovat ja Itämeressäkin elävä rakkohauru ja sen sukulaiset valtamerten vuorovesirannoilla sekä Sargassomeren vapaasti uivat laajat levämassat.

Fucales-lahkon levät elävät koko elämänsä diploideina, eli niillä ei ole sukupolvenvuorottelua, toisin kuin monilla muilla levillä. Ne tuottavat sukusoluja tumanjakautumisen eli meioosin avulla. Useimpien lajien suvunjatkaminen on oogamistista: suurikokoiset naaraspuoliset munasolut pysyvät emokasvissa, ja pienet koirassolut, ”siitepöly”, ajelehtivat vedessä niiden luo. Tältä osin Fucales-levien lisääntyminen muistuttaa kukkakasvien lisääntymistä.[1]

Lahkoon kuuluvia sukuja ovat solmulevät (Ascophyllum), Bifurcaria, Cystoseira, Druvillaea, Fucus, Hormosira, sargassolevät (Sargassum) ja Turbinaria.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Taksonomian lähde: Adl, S. M. et al.: The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. J. Eukaryot. Microbiol., 2005, 52. vsk, nro 5, s. 430. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  2. Hoek, C. van den, Mann, D.G. and Jahns, H.M: Algae: an introduction to phycology, s. 206. Cambridge University Press, 1995. ISBN 0 521 30419 9. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.