Fuad Siniora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuad Siniora
Fouad Sinora.jpg
Libanonin pääministeri
2005 – 2009
Edeltäjä Najib Mikati
Seuraaja Saad al-Hariri
Libaninin vt. presidentti
23. marraskuuta 2007 – 25. toukokuuta 2008
Edeltäjä Émile Lahoud
Seuraaja Michel Suleiman
Henkilötiedot
Syntynyt22. marraskuuta 1943 (ikä 79)
Sidon
Tiedot
Puolue Tayaar al-Mustaqbal
Koulutus MBA
Tutkinnot Beirutin amerikkalainen yliopisto
Aiheesta muualla
www.fuadsiniora.com

Fuad Siniora (arab. فؤاد السنيوره‎; s. 14. huhtikuuta 1943) on libanonilainen poliitikko, joka toimi Libanonin pääministerinä vuosina 2005–2009 Émile Lahoudin ja Michel Suleimanin alaisuudessa. Siniora edustaa Saad Haririn al-Mustaqbal-puoluetta.

Hän on kotoisin Sidonista ja sunnimuslimi. Siniora kävi Beirutin amerikkalaista yliopistoa, josta sai MBA-tutkinnon. Hän työskenteli pankkialalla ja oli Libanonin keskuspankin johdossa 1977–1982. Myöhemmin hän johti Rafiq al-Haririn omistaman neljän pankin muodostamaa Groupe Mediterranee'a.

Hän oli kahdesti Libanonin talousministeri, molemmilla kerroilla pääministerinä toimineen Rafiq al-Haririn alaisuudessa. Pääministeri hänestä tuli Haririn murhan jälkeen 2005, kun Maaliskuun 14. päivän ryhmittymä otti vaalivoiton.

Siniora esitteli Roomassa 27. heinäkuuta 2006 aseleposuunnitelman Israelin vuoden 2006 Libanonin sodan aselevosta. 8. elokuuta arabiliitto esitteli siihen pohjautuvan suunnitelman YK:ssa, jonka Hizbollah hyväksyi 12. elokuuta ja Israel seuraavana päivänä.

Marraskuussa 2006, muutaman kuukauden Hizbollahin ja Israelin sodan jälkeen Hizbollah-Amal ja kenraali Michel Aounin Vapaa patrioottinen liike -ryhmittymä vaati Sinioran eroa. Oppositio syytti Sinioraa epäonnistumisesta avun tuomisessa Israelin pommitusalueille. Sinioran hallitus oli tämän jälkeen käytännössä halvaantunut. Oppositio aloitti katumellakat joulukuun alussa pyrkiessään kaatamaan hallituksen.

Sinioran ensimmäinen pääministerikausi päättyi kun parlamentti sai valittua uudeksi presidentiksi Michel Suleimanin, kun äänestystä oli lykätty 19 kertaa. Suleiman nimitti Sinioran myös uuden hallituksen muodostajaksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Najib Mikati
Libanonin pääministeri
2005–2009
Seuraaja:
Saad Hariri
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.