fsck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

fsck on järjestelmän ylläpidon työkaluohjelma Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä. Sen tarkoituksena on selvittää tiedostojärjestelmän eheys. Lyhenne tulee sanoista "file system check" tai "file system consistency check".

Useimmiten fsck ajetaan järjestelmän käynnistyksen yhteydessä, jos tietokonetta ei ole sammutettu oikealla tavalla (esimerkiksi virtakatkon tai kaatumisen johdosta) ja tiedostojärjestelmiä ei irrotettu (umount) oikealla tavalla. Lisäksi fsck ajetaan tyypillisesti tietyn käyttökertamäärän välein. Useimmiten fsck toimii täysin ilman käyttäjän vuorovaikutusta, mutta vaikeissa tilanteissa fsck joutuu kysymään käyttäjältä toimenpiteitä.

fsck:n tekemät toiminnot riippuvat tiedostojärjestelmän tyypistä. Useimmiten tärkeimpänä tehtävänä on vaurioituneen superblockin korvaus; mikäli superblock on käyttökelvoton, levyä ei voi käyttää, mutta superblockista on automaattisesti tallennettu varmuuskopioita jotka fsck voi palauttaa. Journaloivat tiedostojärjestelmät on suunniteltu siten, että fsck:lle ei jää kovin monia tehtäviä.

Unix-kloonien käyttäjien slangissa fsckiä käytetään joskus kirosanana, koska fsck-ohjelmaan törmää useimmiten vaikeissa ongelmatilanteissa, ja nimi muistuttaa englannin kielen sanaa fuck.

Microsoft Windows-järjestelmissä vastaava työkalu on nimeltään ScanDisk (vanhemmissa Windows- ja DOS-versioissa chkdsk).

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

fsck:n käytössä on useita ongelmia:[1]

  • vaatii useita käsittelykertoja tiedostojärjestelmälle eheyden varmistamiseksi
  • voi johtaa tiedon häviämiseen mutta metadata on aina oikein
  • vaatii yksityiskohtaista tietoa tiedostojärjestelmän toiminnasta, joka tekee fsck:n ylläpitämisestä ja toteuttamisesta vaikeaa
  • useiden käsittelykertojen johdosta fsck:n suorittaminen on erittäin hidasta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Journaling (PDF) eecs.harvard.edu. Viitattu 29.5.2019. (englanniksi)