Fruits Basket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fruits Basket 1 Suomen kansikuva, päähahmo Tõru Honda

Fruits Basket, (フルーツバスケット, furūtsu basuketto) (myös "Furuba") on Natsuki Takayan luoma 23-osainen mangasarja. Sangatsu Manga julkaisi Fruits Basket -mangan Suomessa 2008 - 2010. Kirjasarjan käänsi Antti Kokkonen. Mangan pohjalta on tehty myös 26-osainen anime vuonna 2001. Animen tapahtumat sijoittuvat mangan alusta osiin 6–8 saakka. Future Film on julkaissut vuoden 2001 animesarjan kokonaisuudessaan myös Suomessa. Vuosina 2019–2021 sarjasta tehtiin uusi, 63-jaksoinen animesarja, joka kattaa koko mangan[1][2].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Fruits Basketin pääosassa on nuori tyttö nimeltä Tōru Honda (jap. 本田 透, ほんだ とおる) . Sarjan alussa hän on asunut isoisänsä luona. Isoisän talon joutuessa remonttiin tyttö joutuu etsimään uuden majapaikan. Tōru ei kehtaa pyytää yösijaa ystäviltään Saki Hanajimalta (Hana-chan) tai Arisa Uotanilta (Uo-chan), ja niinpä hän muuttaa asumaan telttaan erääseen metsikköön. Tietämättään Tōru on leiriytynyt Sooman perheelle kuuluvalle alueelle.

Eräänä päivänä Tōrun palatessaan telttapaikalleen, löytävät hänen luokkatoverinsa Yuki Sōma ja tämän serkku Shigure Sōma Tōrun teltaltaan. He kutsuvat Tōrun yöpymään luokseen kunnes tämä löytää uuden majapaikan. Shiguren ja Yukin kotona Tōru tapaa myös Sōman perheeseen kuuluvan Kyōn. Kun hän vahingossa halaa poikaa, selviää hänelle Sōman perheen salaisuus; kun joku vastakkaisen sukupuolen edustaja halaa heitä, he muuttuvat kiinalaisen eläinradan eläimiksi.

Tōru Hondan vanhemmat ovat kuolleet tarinan alkaessa. Isä Katsuya on menehtynyt flunssan aiheuttamaan keuhkosairauteen. Äiti Kyōko on kuollut liikenneonnettomuudessa. Perhe on ollut onnellinen ja ennen Katsuyan menehtymistä vanhemmat vitsailivat toisen lapsen tekemisellä.[3] Kyōko masentui viikoiksi Katsuyan kuoleman jälkeen mutta Tōru jaksoi odottaa hänen parantumistaan vaikka oli vielä pieni lapsi.[4]

Tōrun isän sukulaiset eivät hyväksyneet avioliittoa ja Katsuyan kuoltua he ilmaisivat halveksuntansa Tōrua kohtaan luullen ettei lapsi ymmärtäisi ja huomaisi vihamielisyyttä. Katsuyan isä joka hyväksyi liiton puhuu suoraan ”turhista sukulaisista puhumassa turhia asioita.[5]

Tarinan keskeisenä elementtinä on Tōrun myönteisyys ja perhetaustan lämpö verrattuna Sōman suvun esiin tulevaan kylmyyteen, hyljeksintään ja jatkuviin muistutuksiin asemasta ja perheiden sisäisistä jännitteistä ikään katsomatta. Tōrulle laskelmointi on vierasta, mutta toisaalta hän joutuu pohtimaan omia tunteitaan ja sitä, missä määrin hänellä on oikeus puuttua suvun asioihin. Useat tarinan henkilöistä käyvät sisäistä kamppailua menneisyyden asioiden ja tulevaisuuden odotusten välillä.

Tarinan kuluessa Tōrulle selviää vähitellen siteen laatu ja se, miten hengen saaneet joutuvat elämään tietoisena erikoislaatuisuudestaan [6] ja siitä että joutuvat ehkä luopumaan haaveistaan.[7] Kyōn vuoksi hän asettaa tavoitteekseen murtaa side tai kirous, joka sitoo Kaksitoista Sōman suvun päämieheen Akitoon. Tōru kohtaa myös omat lapsuuden pelkonsa ja joutuu ratkaisemaan suhtautumisensa lapsuuden tapahtumiin ja muistoihin niistä.

Tōru elättää itsensä tekemällä siivoustöitä yhtiön toimistorakennuksessa. Hän saa myöhemmin tietää, että Sōman suku omistaa rakennuksen jossa yhtiö toimii tavattuaan Momijin siellä.[8]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tom Llewellyn: Fruits Basket: No season 4, but spin-off series confirmed! HITC. 28.6.2021. Viitattu 26.7.2021. (englanniksi)
  2. How Many Episodes Will Fruits Basket Season 3 Have? Final Season Answers and More epicstream.com. Viitattu 26.7.2021. (englanniksi)
  3. Kirja 16 luku 91
  4. Kirja 16 luku 92
  5. Kirja 19 luku 109 s.46-49
  6. Kirja 10 luku 58 s.139-141
  7. Kirja 11 luku 65
  8. Kirja 2 luku 7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]